Svaga jobbsiffror från USA – i kombination med geopolitisk oro och en kraftig valutakopplad räntekorrigering i Japan – bidrog till att skaka om marknaden rejält förra veckan.
De flesta börser har sedan dess återhämtat sig. Men oron för konjunkturen lever kvar – inte minst i USA – och har börjat tränga undan den inflationsoro som präglat det mesta sedan 2022.
Ökad sannolikhet för dubbelsänkning
Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar timmarna innan USA-siffrorna svenska julisiffror. De siffrorna blir, jämte uppgifter om inflationsförväntningar från Prospera på torsdag, avgörande för nästa veckas räntebesked från Riksbanken.
Riksbanken antas just nu sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,50 procent. I prissättningen på marknaden finns till och med en liten men ökande sannolikhet för att det blir en dubbelsänkning på 0,50 procentenheter till 3,25 procent.
– Man ska inte helt utesluta en dubbelsänkning. Men Riksbanken var ju ändå ganska tidigt ute med att sänka räntan i maj och de har ganska många möten kvar i år och kan i sin kommunikation lägga till en ytterligare sänkning längre fram, säger Olle Holmgren.
Han varnar för att det kan bli stökigt på marknaden igen, om det kommer överraskande siffror från USA:
– Det kan det bli. Inflationen i USA var ju väldigt stabil före pandemin. Men nu har det varit större överraskningar, både på upp- och nedsidan ett tag.
– Fast tittar man på den underliggande trenden har ju optimismen om att inflationen är på väg ner ökat.
Mjuklandning huvudspår
En fortsatt nedgång för hyrorna i USA – som föll tillbaka i juni – kan enligt Holmgren hjälpa till att stärka inflationstrenden nedåt.
Marknaden räknar med att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) sänker styrräntan med 1 procentenhet i år, till 4,25-4,50 procent. Med tre räntemöten kvar antas därmed Fed bjuda på minst en så kallad dubbelsänkning på 0,50 procentenheter.
– Det finns alltid en osäkerhet kring hur snabbt och djupt det kommer att gå om konjunkturen börjar sakta in. Men än så länge ser det ut som att scenariot med en mjuklandning där inflationen kommer ner, Fed sänker räntorna och tillväxten klarar sig hyfsat håller. Det är huvudspåret, säger Holmgren.
Nästa räntebesked från Fed kommer den 18 september.