Konsumentpriserna fortsätter att stiga, nu till den högsta nivån på över 30 år. I november uppgick inflationen till 11,5 procent jämfört med 10,9 i oktober.
Med elpriser som stiger för tredje månaden i rad, livsmedelspriser som gör detsamma men nu tolv månader i rad kan det verka dystert för svenska hushållen men chefsekonomer ser nu ändå något ljus i inflationstunneln.
Analytiker hade i snitt räknat med att konsumentpriserna jämfört med månaden före skulle gå upp med 1,2 procent i november och att inflationen skulle öka till 11,6 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.
– Det var glädjande att inflationen kom in lite lägre än förväntat och det som var positivt var att kärninflationen kom in lägre än såväl vår som Riksbankens prognos, säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea till TT.
– Det var också positivt att tjänsteinflationen ökade mindre än väntat och det talar för inflationstrycket i alla fall inte är lika illa som befarat.
Kommande räntehöjningar
Med kärninflationen avses prisökningar som enbart beror på makroekonomiska faktorer och det är vad Riksbanken främst tar hänsyn till när det gäller räntehöjningar framöver.
Å andra sidan ökar alltså huvudinflationen fortsatt på grund av de stigande elpriserna. Susanne Spector påpekar att det kan bli ett orosmoment för att företag ska behöva höja sina priser igen för att kompensera.
Riksbanken med nya riksbankschefen Erik Thedéen lämnar nästa räntebesked först i februari. Att det blir ytterligare en räntehöjning då bedöms som helt klart, frågan är dock efter senaste höjningen med 75 punkter hur mycket man kommer att dra i bromsen, blir det 25 eller 50 punkter?
– Det är inte glasklart vad nästa riksbankssteg blir. Det väger mellan 25 och 50 punkter, säger Magnusson.
– Den här siffran talar för att man kan fortsätta och hålla planen med 25 punkter. Kärninflationen är allra viktigast för Riksbanken men den höga inflationssiffran och de höga elpriserna ökar risken för 50 punkter, säger Spector.
Mer data väntar
Viktiga faktorer framöver blir därmed räntebeskedet från ECB under morgondagen liksom inflationsförväntningar från Prospera.
– Lägger man ihop dessa och nästa inflationsutfall så kommer man att ha en tydligare bild, säger Spector.