Vad är Silicon Valley Bank?
Silicon Valley Bank (SVB) grundades 1983 och var USA:s sextonde största bank. Huvudkontoret ligger i Kalifornien och huvudverksamheten har riktats mot tech- och tillväxtbolag i Silicon Valley-området.
Banken har verksamhet i Storbritannien, Kina, Tyskland och Danmark. Och sedan en tid tillbaka finns även ett kontor i Sverige.
SVB:s kollaps blev startskottet för den pågående bankkrisen.
.
Varför kollapsade banken?
Bakgrunden till SVB:s problem är att banken gjort stora investeringar i statsobligationer. När den amerikanska centralbanken Fed höjt styrräntan i flera omgångar har dessa kraftigt sjunkit i pris.
I mitten på förra veckan uppgav SVB att man tvingats sälja obligationerna till förlust och att man behövde motsvarande 20 miljarder kronor i nytt kapital för att klara sin balansräkning.
Oron spred sig bland bankens kunder, som snabbt plockade ut motsvarande 420 miljarder kronor, det blev en så kallad bankrusning. SVB-aktien rasade med över 60 procent på New York-börsen.
I slutet på veckan handelsstoppades aktien och strax därefter beslutade amerikanska myndigheter att stänga banken och ta kontroll över dess tillgångar.
.
Vad händer nu i USA?
Efter SVB-kollapsen har delar av banksektorn rasat rejält på den amerikanska börsen. New York-baserade Signature Bank har också kollapsat och stängts av amerikanska myndigheter.
First Republic Banks aktie föll med över 60 procent på måndagen och banken Western Alliance rasade med nästan 50 procent.
För att lugna finansvärlden har USA:s tillsynsmyndigheter klivit in och garanterat insättningar i de kollapsade bankerna.
President Joe Biden sade i ett uttalande på måndagen att det amerikanska banksystemet är säkert och att han vill stärka tillsynsreglerna för bankerna.
Efter SVB-kollapsen har också den amerikanska dollarn och räntorna på statsobligationer fallit.
Flera investerare befarar att centralbanken Federal Reserves (Fed) höjt styrräntan för snabbt och att räntekänsliga delar av ekonomin nu börjar slås ut.
Tunga bedömare säger också att de inte längre tror att Fed kommer att höja räntan vid nästa möte i mars.
.
Hur påverkas Sverige?
Enligt Riksbanken och Finansinspektionen (FI) har bankkrisen i USA ingen påverkan på stabiliteten i det svenska finansiella systemet i nuläget.
Utvecklingen i USA och turbulensens spridningseffekter följs noga, enligt Riksbankschefen Erik Thedéen.
Regeringen är "på tårna", enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
Sverige är bättre rustat nu än vid den globala finanskrisen 2008, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan, ser det som osannolikt att situationen ska utvecklas till en djup internationell finanskris. Men det kan leda till större krav på banksektorn framöver, enligt honom.
Den svenska pensionsjätten Alecta har på senare år investerat i både SVB, Signature och First Republic Bank och riskerar nu att förlora mångmiljardbelopp.
Men förlusterna påverkar Alecta och pensionsspararna marginellt, enligt vd:n Magnus Billing.
Enligt FI är påverkan på Alectas avkastning liten och effekten på framtida pensioner är "mycket låg".
För det allmänna pensionssystemet i Sverige har de amerikanska bankkollapserna ingen påverkan alls, enligt Pensionsmyndigheten.