Diamantfeber efter fyndet – väger halvt kilo

En av världens största diamanter har hittats i afrikanska Botswana. Den väger nästan ett halv kilo och är mer än 20 gånger större än den berömda indiska diamanten Koh-i-noor. –Vi är i extas, säger företaget Lucaras vd William Lamb.

Diamanten är en av de största som hittats i världen.

Diamanten är en av de största som hittats i världen.

Foto: Lucara Diamond Corp

Ekonomi2024-08-22 10:04

Diamanten har under dagen visats upp för Botswanas president Mokgweetsi Masisi, som därmed blev en av de första som fick se den.

Med en vikt på 2 492 carat är diamanten den näst största rådiamant som hittats. Den ligger inte långt efter världens största diamant, Cullinan-diamanten, som oslipad vägde 3 106 carat och hittades i Sydafrika 1905. Den delades senare i elva delar varav de flesta sitter i de brittiska kronjuvelerna.

Hittades med röntgen

En carat är 0,2 gram, vilket innebär att den nyupptäckta diamanten väger nästan ett halvt kilo. Den hittades i Karowe-gruvan med röntgen som installerats just för att upptäcka värdefulla ädelstenar.

Det börsnoterade företaget Lucara, med svenska familjen Lundin som en av huvudägarna, har ännu inte uppgett något värde men säger att det rör sig om en diamant av hög kvalitet.

Tidigare har två andra stora diamantfynd gjorts i gruvan. Ett av dem Sewolo-diamanten på 1 758 carat som hittades 2019 och då var världens näst största diamant. Den köptes senare av Louis Vuitton för en okänd summa. Den andra, Lesedi La Rona, som hittades 2015 var på 1 109 carat. Den såldes 2021 för 53 miljoner dollar.

Stor diamantproducent

Som jämförelse är den berömda indiska diamanten Koh-i-noor inte mer än 108,93 carat.

Botswana är en av världens största diamantproducenter och produktionen står för omkring 30 procent av landets BNP.

På Stockholmsbörsen rusar Lucara-aktien med över 80 procent.

Rättad: I en tidigare version angavs fel vikt på diamanten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!