Diesel- och bensinpris på förkrigsnivå

För fjärde dagen i rad sänker mackarna drivmedelspriset. Därmed kostar både dieseln och bensinen lika mycket som när Ryssland invaderade Ukraina i februari. På kort sikt kan priset falla ytterligare, tror bedömare.

Billigare droppar. Arkivbild.

Billigare droppar. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi2022-12-08 10:06

Efter torsdagens sänkning med 15 öre litern – dieseln kostar nu under 23 kronor litern, 22:92 närmare bestämt, vilket med ett undantag för en dag i augusti är det lägsta priset sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

Bara den här veckan har priset fallit cirka 1:50 kronor. Nästan lika mycket har bensinpriset sjunkit sedan i måndags, ner en krona till 18:54, det lägsta priset sedan januari i år.

En viktig förklaring är att oljepriset på världsmarknaden fallit rejält senaste tiden. En global lågkonjunktur på ingång pressar efterfrågan på olja och därmed priset.

– Att Kina går på sparlåga påverkar mycket, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Inte jättemycket

Kina är världens största oljeimportör.

– Sen har kronan tagit tillbaka en del av förlorad mark, säger Kopfer.

En starkare krona gör oljeimporten billigare.

På kort sikt kan drivmedelspriserna falla ytterligare, spår Christian Kopfer.

– Även om jag inte tror det faller jättemycket härifrån, säger han.

Opec avgör

Avgörande är vad som händer med världens oljeproduktion, om de stora spelarna väljer att strypa efterfrågan.

– Opec är en viktig spelare.

På lite längre sikt, en bit in i 2023, tror Kopfer att oljepriset, och därmed drivmedelspriserna, vänder upp igen, upp mot 100 dollar fatet. Världens oljekonsumtion är trots allt fortfarande på väg upp, åtminstone något år till.

En joker i leken är också vad som händer när importförbudet av raffinerade ryska produkter, som exempelvis diesel, införs i februari. Det kan trycka upp drivmedelspriserna, enligt Christian Kopfer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!