Carl Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, berättar att det är riktigt tufft på många håll i hyresförhandlingarna.
– Vi har hållit på sedan september. Det är en lång och oerhört intensiv period, säger han.
Hyresförhandlingarna sker dels med de kommunala bolagen, dels med Fastighetsägarna, som organiserar de privata fastighetsägarna. De privata fastighetsägarna har krävt 12 procents höjning och de kommunala bolagen 8,25 procent.
– Det är otroligt tufft för hyresgästerna nu. Det finns en oro för retroaktiva höjningar, samtidigt som levnadskostnaderna ökar, säger Carl-Johan Bergström.
Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna i Göteborg, förklarar att fastighetsägarna måste få täckning för sina kostnader – precis allt har blivit dyrare, och hyrorna är den enda intäkt de har.
– Vi står långt ifrån varandra ännu, säger Rikard Ljunggren.
Hyresnämnden
Det är bara två veckor tills förhandlingarna för Göteborg och Stockholm kan skickas över till Hyresnämnden, berättar han. Nya regler innebär att hyrorna för hyresgäster hos privata hyresvärdar kan få sin hyra avgjord med hjälp av domstolen.
– Kommer vi inte framåt så kommer vi att göra det, säger Rikard Ljunggren.
Men på några håll har överenskommelser redan nåtts berättar Carl Johan Bergström. I exempelvis Grums har hyrorna i allmännyttan stannat vid 4,15 procent, och i det privata fastighetsbolaget Balder i Stockholm har hyrorna höjts med 4,5 procent. Långt ifrån de höga krav som ställts generellt, konstaterar han.
20 goda år
– Vi förutsätter att fastighetsägarna har en beredskap för tuffa tider. De har haft 20 goda år. De har rätt att ta ut en vinst, men om de har tagit en för stor risk så kan de inte flytta över den risken på hyresgästerna, säger han.
Rikard Ljunggren pekar på att de höjningar som hyresgäster nu kan stå inför ändå är betydligt lägre än vad exempelvis bostadsrättsägare och villaägare fått hacka i sig då räntor och andra kostnader skenat.
– Våra krav innebär kanske 800 kronor mer för en trea. Det är mycket, men i relation till kostnadssökningen för en bostadsrättstrea är det lite, säger han.