Dryga miljarden att söka i bredbandsstöd

Drygt 1,2 miljarder kronor ska fördelas i stöd till bredbandsutbyggnad i Sverige. Årets ansökan är öppen från den 17 maj till den 28 augusti, meddelar Post- och telestyrelsen (PTS).

Post- och telestyrelsen ska för fjärde året tilldela bredbandsstöd. Arkivbild.

Post- och telestyrelsen ska för fjärde året tilldela bredbandsstöd. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ekonomi2023-04-29 18:54

Fiberföreningar, stadsnät och operatörer är berättigade att söka stöd till utbyggnadsprojekt.

PTS konstaterar att bredbandsstödet är inne på sitt fjärde utlysningsår och att det för varje år når längre ut i glesbygden.

"Utbyggnadsprojekt som är kostsamma att genomföra, exempelvis på grund av långa avstånd till tätort, har alltså för varje år större möjlighet att tilldelas bredbandsstöd jämfört med föregående år", skriver myndigheten på sin hemsida.

I fjol tilldelade PTS bredbandsstöd till 384 projekt som i upp till tre år ska bygga bredband till 33 867 byggnader runtom i landet. Sammanlagt fördelades då nära 1,3 miljarder kronor.

Även om stadsnät och fiberföreningar står för en mindre del av ansökningarna finns det goda chanser att få stöd, enligt PTS. Exempelvis fiberföreningar fick förra året stöd för 44 procent av de sökta projekten.

Fakta: Stöd till bredbandsutbyggnad

Regeringen satsar under 2023 drygt 1,2 miljarder kronor i bredbandsstöd. PTS fördelar.

Pengarna ska gå till bredbandsutbyggnad runtom i Sverige för att landsbygd och glesbygd ska få fungerande bredbandsuppkoppling.

PTS får inte tilldela bredbandsstödet till områden där det redan finns planerade utbyggnadsplaner, befintligt nät eller upptagningsområden för efteranslutningar.

Källa: Post- och telestyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!