"Duvaktiga" signaler frÄn Riksbanken

Penningpolitiken behöver vara fortsatt Ă„tstramande, konstaterade Riksbankens ledamöter pĂ„ det senaste penningpolitiska mötet. Men bedömare beskriver protokollet frĂ„n mötet som "duvaktigt" och rĂ€knar med att nĂ€sta rĂ€nteförĂ€ndring blir en sĂ€nkning – inte en höjning.

Vice riksbankschef Anna Breman och hennes kollegor var eniga om att lÀmna styrrÀntan oförÀndrad, men flaggar för att det kan behövas nya rÀntehöjningar pÄ senaste penningpolitiska mötet. Arkivbild.

Vice riksbankschef Anna Breman och hennes kollegor var eniga om att lÀmna styrrÀntan oförÀndrad, men flaggar för att det kan behövas nya rÀntehöjningar pÄ senaste penningpolitiska mötet. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-12-04 10:28

Riksbankens möte i Jönköping i slutet av november resulterade i ett enhÀlligt beslut att lÀmna styrrÀntan oförÀndrad pÄ 4 procent.

Direktionen – som beskriver dagens rĂ€ntenivĂ„ som Ă„tstramande – stod dessutom enhĂ€lligt bakom beslutet att i sin egna rĂ€nteprognos flagga för att det kan behövas en rĂ€ntehöjning till.

"Direktionen har beredskap att höja styrrÀntan ytterligare om inflationsutsikterna försÀmras", konstaterar Riksbanken nÀr protokollet frÄn mötet presenteras.

Mer duvaktigt Àn vÀntat

SEB:s strateger skriver i en kommentar att de tycker protokollet tyder pÄ att Riksbanken Àr mer duvaktig Àn vÀntat. Det vill sÀga att man inte verkar vara instÀlld pÄ nya rÀntehöjningar.

Fokus Àr hÄrt pÄ den "den lÄga oktoberinflationen och den trögare tillvÀxten", konstaterar de. Dessutom saknas explicita signaler om en rÀntehöjning till.

Kollegorna pÄ Nordea gör en likartad tolkning.

"Mycket tyder pÄ att Riksbanken Àr klar med rÀntehöjningarna", skriver Nordea-ekonomen Torbjörn Isaksson efter en genomlÀsning av protokollet.

Han konstaterar Àven att marknaden nu har börjat sikta in sig pÄ nÀr nÀsta sÀnkning av styrrÀntan kommer i stÀllet.

"Vi tror det blir efter sommaren, men det finns en risk att det blir tidigare Àn sÄ", skriver han.

Inför mötet pekade mycket pÄ att inflationen var pÄ vÀg ned, konstaterade vice riksbankschef Anna Breman pÄ mötet.

"Vi ser allt tydligare tecken pÄ att inflationstrycket gradvis hÄller pÄ att mattas av och att detta syns nu i fler priskategorier Àn bara energipriserna", sade hon enligt protokollet.

"Tydligt dÀmpad efterfrÄgan"

Hon tolkade Àven den dÀmpade konjunkturen som ett tecken pÄ att inflationen Àr pÄ vÀg ned.

"Vi ser en tydligt dÀmpad efterfrÄgan i Sverige och i omvÀrlden samt att arbetsmarknaden hÄller pÄ att mattas av", sade hon.

Även vice riksbankschef Martin FlodĂ©n stödde linjen att lĂ€mna styrrĂ€ntan oförĂ€ndrad, men behĂ„lla beredskap för ytterligare höjningar i nĂ€rtid.

Han pekar ut löneutvecklingen, kronans utveckling och företagens prisjusteringar framöver som avgörande för om det kommer behövas ytterligare rĂ€ntehöjningar – men drar slutsatsen att inflationsutsikterna "har ljusnat en del".

Fakta: TvÄ inflationsutfall inför nÀsta rÀntebeslut

Riksbanken har för att bekÀmpa den ovanligt höga inflationen höjt styrrÀntan frÄn 0 till 4 procent sedan vÄren 2022. Detta har tryckt upp rÀntelÀget i svensk ekonomi, inte minst för borÀntorna.

Inför nÀsta rÀntebesked den 1 februari nÀsta Är kommer Riksbanken att ha tvÄ nya inflationsutfall som beslutsunderlag.

I oktober uppmĂ€ttes inflationen till 6,5 procent enligt mĂ„ttet KPI. RĂ€knar man bort effekterna av höjda borĂ€ntor var inflationen 4,2 procent, enligt mĂ„ttet KPIF. Men KPIF-inflationen exklusive energipriset – ett mĂ„tt som brukar kallas underliggande inflation – var i oktober 6,1 procent.

Riksbankens inflationsmÄl Àr en inflation enligt mÄttet KPIF pÄ cirka 2 procent.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!