Matpriskollens analytiker Pontus Andersson har kollat hur ett vanligt recept på lussebullar påverkas av matinflationen. Han har jämfört priserna den 1 november mot hur det var för ett år sedan.
– Mejerivarorna har dragit iväg, säger han, och pekar på hur både mjölken och smöret har ökat med runt 38 procent på ett år.
Även kvarg, som ingår i många bullrecept, är dyrare i år.
Dyr saffran
Men den dyrbaraste ingrediensen, som också gör lussebullarna så speciella, är saffran. Den brukar vara dyr, men i år gör prisökningen att adventsbaket drar iväg. Saffran har ökat med drygt 12 procent i pris. Ett litet kuvert kostar runt 20 kronor, och bara saffranskryddan står för runt 40 procent av kostnaden för hela baket.
Matpriskollen har räknat ut att hela baket har blivit cirka 23 procent dyrare i år. Nu handlar det inte om så jättestora pengar, varje lussebulle går lös på knappa 2:90 kronor. Runt 54 öre mer än i fjol. Men det visar på vad inflationen gör med våra matpengar, konstaterar Pontus Andersson och Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen.
Alla ingredienser har dock inte dragit iväg lika mycket. Sockret är billigt fortfarande.
– Det har inte höjts mycket under det här året. Det kommer nog att klara sig över jul, men sedan höjs det nog också, säger Ulf Mazur.
Fast för den som skyr dyrpriserna så går det att komma undan, om man är beredd att gå runt i flera olika affärer.
Kampanjpriser
– Det är kampanjpriser på de här varorna nu. Då kan man få ned priset ordentligt. Saffran säljs till exempel ofta billigare, säger Pontus Andersson.
Kanske kan man undra varför butiker har extrapriser på varor som folk ändå köper mycket av så här till advent.
– Det är lockpriser. Det handlar om att få in folk i butiken. Nu ska alla baka, då kanske de köper annat också när de är där, säger Pontus Andersson.