Dyrare fjällsemester väntar – går att snåla

Sportlovet ser ut att bli en dyr historia – åtminstone för den som vill åka skidor. För barnfamiljen har kostnaden för en vecka till fjälls ökat med omkring 5 000 kronor jämfört med förra vintersäsongen.
–Det är en väldigt stor ökning, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg till TT.

Priser år 2023 och 2013 för en tvåbarnsfamilj under vecka 7, 8 eller 9.

Priser år 2023 och 2013 för en tvåbarnsfamilj under vecka 7, 8 eller 9.

Foto: Anders Humlebo

Ekonomi2023-11-29 05:29

Fulla backar, trång afterski och kö i matbutikerna.

Sportlovet, som infaller i februari eller i mars, är vanligtvis en av skidorternas mest hektiska perioder och även i år är intresset för att åka skidor stort. Enligt Skistar är bokningstrycket högt inför vintersäsongen.

Inte minst på de svenska destinationerna.

Anledningen stavas bland annat en rekordsvag krona vilket gör att många svenskar väljer bort europeiska berg för inhemsk lagg. Dessutom tillkommer turister från exempelvis Danmark, Norge och Tyskland.

Liftkort och boende dyrast

Samtidigt har kostnaderna för en vecka i de svenska fjällen ökat stadigt de senaste åren. I vinter beräknas en sportlovsvecka i Åre i genomsnitt kosta 41 375 kronor för en familj med två barn. Omkring 5 000 mer än fjolårssäsongens 36 286 kronor.

Det är också en fördubbling sedan 2013 då motsvarande resa kostade 20 827 kronor.

– Det är en betydligt större ökning än den inflation som vi har haft under samma tidsperiod. I dagsläget betalar man väldigt mycket för en vecka i fjällen, säger Stefan Westerberg.

Dyrast är boende och liftkort som båda beräknas kosta över 10 000 kronor. Utöver det tillkommer även eventuella kostnader för skidutrustning, skidskola, mat och dryck samt uteluncher.

– Vi har gått på snittpriserna och det är värt att påpeka att i våra beräkningar har vi i mångt och mycket gått på de lägsta kostnaderna för att inte ta i för mycket, säger Westerberg.

"Försök planera hela årets semester"

För att hålla nere kostnaderna tipsar han om att vara ute i god tid och att kompromissa med avståndet till backen.

Andra råd är att kolla vad hemförsäkring respektive olycksfallsförsäkring täcker för att undvika att behöva betala för onödiga försäkringar som erbjuds på plats.

– Försök också att planera hela årets semester vid ett tillfälle så att du kan räkna på ett ungefär vad det kommer att kosta. När du ser hela semesterbudgeten framför dig är det lättare att prioritera vad ni verkligen vill göra under året, säger Stefan Westerberg.

Fakta: De bästa ekonomiska tipsen inför sportlovet

1. Kolla vad hemförsäkringen täcker innan ni åker, det kan annars bli dyrt om olyckan skulle vara framme.

2. Glöm inte att se till så att alla i familjen har olycksfallsförsäkring, den försäkringen ni har via barnomsorgen täcker inte alltid fritiden. En vanlig missuppfattning är att olycksfallsförsäkring ingår i hemförsäkringen. Men så är oftast inte fallet.

3. Hyr du skidutrustningen behöver du däremot inte alltid teckna den försäkring som erbjuds, kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring först.

4. Spar alltid kvittot när du hyr skidutrustning, det underlättar om något händer.

5. Kan du hyra ut din befintliga bostad under veckan ni är borta? Det kan vara ett sätt att få in lite pengar när du ändå är borta. Glöm inte att söka tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

6. Att hyra skidor är visserligen praktiskt för att slippa förvara skidor och lägga tid på andrahandsmarknaden, men det blir en diger kostnad för en hel familj. Det finns affärer som specialiserat sig på begagnad utrustning, där brukar det finnas ett stort utbud på ett och samma ställe.

Källa: Länsförsäkringar.


Fakta: Så mycket kostar fjällsemestern

Kostnader för en veckas semester i fjällen. Priserna är uträknade för en familj med två barn till Åre under vecka 7, 8 eller 9. Resan till skidorten är inte medräknad. Motsvarande siffror från 2013 i parentes.

Boende: 13 500 kronor (7 500 kronor)

Liftkort: 11 108 kronor (4 700 kronor)

Skidutrustning: 3 320 kronor (2 200 kronor)

Skidskola (två pass per barn): 4 380 kronor (2 000 kronor)

Utelunch: 4 640 kronor (2 400 kronor)

Övrig mat och dryck: 4 427 kronor (2 000 kronor)

Totalt: 41 375 kronor (20 800 kronor)

Källa: Länsförsäkringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!