Dyrare leasingavtal – trots "fast avgift"

Den som vill leasa en bil kan lockas av att företagen marknadsför sig med fasta avgifter.

Kostnaden för att privatleasa bil har redan ökat med upp till tio procent, enligt branschorganisationen M Sverige. Arkivbild.

Kostnaden för att privatleasa bil har redan ökat med upp till tio procent, enligt branschorganisationen M Sverige. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2022-09-26 08:53

Men när räntan stiger gör det finstilta i avtalen att leasingföretagen kan höja avgiften ändå, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Enligt branschorganisationen M Sverige har många privatleasingkunder sett hur månadskosten ökat med 5–10 procent mellan maj och september.

En ursprunglig månadsavgift på 2 995 kronor kan ligga på 3 200 kronor i dag, och en månadsavgift på 4 500 kronor på nästan 5 000 kronor.

Avtalen går inte att bryta i förtid och gäller ofta i tre år, enligt organisationen.

"Ingen vet hur dyrt det kan bli. Det är långt ifrån självklart ett bra alternativ att privatleasa en bil i dag", säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt Sveriges Radio har antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gällande privatleasing av bil ökat med nästan 300 procent hittills i år jämfört med förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!