Dyraste julkassen någonsin

I år slår julen prisrekord. Årets julkasse är den dyraste hittills, enligt den oberoende sajten Matpriskollen. Den som vill ducka prisökningarna får hålla sig till potatis.

Kostnad för 100 stycken julbordsklassiker 2023 jämfört med tidigare år.

Kostnad för 100 stycken julbordsklassiker 2023 jämfört med tidigare år.

Foto: Johan Hallnäs

Ekonomi2023-12-11 05:30

Matpriskollen har jämfört priserna på 100 klassiker på julbordet med förra året och julen 2021. Efter två år av kraftiga prisökningar på mat visar det sig att julkassen blir rekorddyr, i kronor räknat. Den blir ett slags symbol för de stora prisökningar som skett.

Prisökningarna på två år är enorma, laxen har till exempel stigit 44 procent, ägg 37 procent och lutfisk 34 procent. Det som har hållit en "normal" prisökningstakt är potatis i den potatispåse som var med i undersökningen, den har gått upp 1 procent på två år.

Två år av ökningar

Under 2022 börja matpriserna stiga till följd av pandemin, och sedan kom Ryssland anfallskrig mot Ukraina.

– Det här året inleddes med tre enorma prisökningar som en fortsättning på uppgångarna som vi fick 2022, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Sedan bromsade prishöjningarna in kraftigt i april i år.

– Toppen nåddes i februari-mars i år. Sedan har vi sett en helt annan nivå. Nu är det mer klimatrelaterade höjningar, som på juice och olivolja.

Men några några prissänkningar har det inte blivit, undantaget mejeriprodukter, konstaterar han.

Kunderna har reagerat kraftigt på prisökningarna. Kedjor som Ica och Coop har fått se kunderna överge dem för billigare affärer.

Konsumenter kräver prissänkningar

Butikerna har fått det tuffare, förklarar Ulf Mazur. Deras kostnader för löner, hyra och el har inte minskat. Men konsumenterna kräver lägre matpriser.

– Nu stärks kronan också. Det är en stark konsumentpress på lägre priser. Man förväntar sig billigare mat då producenterna sänker priset.

Fast det troliga är att det inte blir prissänkningar framöver, snarare att priserna inte höjs lika kraftigt som nu, utan mer normalt, som innan prisrusningen började, enligt Ulf Mazur.

– Sedan i april har prishöjningarna stannat av, och det kommer nog att vara så framöver, säger han.

Laxen har skenat i pris. Arkivbild.
Laxen har skenat i pris. Arkivbild.
Fakta: Dyrare julmat

Matpriskollen har jämfört priserna på 100 varor som vi brukar ställa fram på julbordet två år tillbaka. Mätningen för 2021 är dock gjord i januari 2022.

På dessa knappt två år har exempelvis priset på gravad och kallrökt lax ökat med 44 procent, majonnäs med 48 procent och risgröt med 48 procent. Även Edamerosten har gått upp rejält, 41 procent. Priset på julskinka är dock oförändrat jämfört med förra året.

I år kostar julkassen 4 146 kronor, mot 3 963 kronor i fjol och 3 465 kronor 2021.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källa: Matpriskollen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!