Matpriskollen har jämfört priserna på 100 klassiker på julbordet med förra året och julen 2021. Efter två år av kraftiga prisökningar på mat visar det sig att julkassen blir rekorddyr, i kronor räknat. Den blir ett slags symbol för de stora prisökningar som skett.
Prisökningarna på två år är enorma, laxen har till exempel stigit 44 procent, ägg 37 procent och lutfisk 34 procent. Det som har hållit en "normal" prisökningstakt är potatis i den potatispåse som var med i undersökningen, den har gått upp 1 procent på två år.
Två år av ökningar
Under 2022 börja matpriserna stiga till följd av pandemin, och sedan kom Ryssland anfallskrig mot Ukraina.
– Det här året inleddes med tre enorma prisökningar som en fortsättning på uppgångarna som vi fick 2022, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.
Sedan bromsade prishöjningarna in kraftigt i april i år.
– Toppen nåddes i februari-mars i år. Sedan har vi sett en helt annan nivå. Nu är det mer klimatrelaterade höjningar, som på juice och olivolja.
Men några några prissänkningar har det inte blivit, undantaget mejeriprodukter, konstaterar han.
Kunderna har reagerat kraftigt på prisökningarna. Kedjor som Ica och Coop har fått se kunderna överge dem för billigare affärer.
Konsumenter kräver prissänkningar
Butikerna har fått det tuffare, förklarar Ulf Mazur. Deras kostnader för löner, hyra och el har inte minskat. Men konsumenterna kräver lägre matpriser.
– Nu stärks kronan också. Det är en stark konsumentpress på lägre priser. Man förväntar sig billigare mat då producenterna sänker priset.
Fast det troliga är att det inte blir prissänkningar framöver, snarare att priserna inte höjs lika kraftigt som nu, utan mer normalt, som innan prisrusningen började, enligt Ulf Mazur.
– Sedan i april har prishöjningarna stannat av, och det kommer nog att vara så framöver, säger han.