Dystert på Stockholmsbörsen – Getinge rasade

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en klar nedgång. Allra värst bland storbolagen gick det för medicinteknikbolaget Getinge. Dagens vinstvarning raderade ut nästan en femtedel av börsvärdet.

Stockholmsbörsen i Frihamnen. Arkivbild.

Stockholmsbörsen i Frihamnen. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/SvD/TT

Ekonomi2023-06-19 08:14

Dagens nedgång accelererade under eftermiddagen och OMXS-index stängde på dagslägsta, minus 1,6 procent.

Allra mörkast bland bolagen på OMXS30-listan var det för medicinteknikbolaget Getinge. Fortsatt komponentbrist gör att bolagen räknar med en negativ påverkan om runt 400 miljoner kronor på bolagets rörelseresultat.

Vid stängning hade Getinge rasat 16 procent och bolagets aktiekurs är nu den lägsta sedan december i fjol.

Mot strömmen bland OMXS30-bolagen gick vitvarujätten Electrolux med en knapp uppgång, 0,1 procent.

Utanför storbolagslistan märks ett tydligt lyft för läkemedelsbolaget Oncopeptides som rusade 15 procent på beskedet att man inlett försäljningar av ett läkemedel i Grekland.

Fastighetsbolaget Logistea gick också mot strömmen och steg 5,0 procent. Under dagen kom beskedet att fastighetsbolaget SBB:s huvudägare Ilija Batljan sålt av aktier i bolaget för 290 miljoner kronor.

På de ledande Europabörserna var det också nedåt. Frankfurtbörsen backade 1,0 procent, den största nedgången sedan den 31 maj medan Parisbörsens CAC40-index föll 1,1 procent och Londonbörsens FTSE100-index i sin tur sjönk 0,7 procent.

New York-börsen har stängt för helgdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!