ECB-besked kan minska trycket på Riksbanken

Europeiska centralbanken (ECB) höjer sina styrräntor med 0,25 procentenheter.
–En mjuk höjning, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.Han tror detta kan dämpa behovet av räntehöjningar från Riksbanken senare i höst.

ECB-chefen Christine Lagarde lämnar nytt räntebesked. Arkivbild.

ECB-chefen Christine Lagarde lämnar nytt räntebesked. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Ekonomi2023-09-14 14:15

Det var in i det sista oklart om det ens skulle bli en räntehöjning från ECB på torsdagen. Men när den tionde höjningen på tio möten till slut kom, levererades den med silkesvantar – och det var flera i direktionen som hade velat ta paus från räntehöjningarna.

– De ger signaler i beskedet som marknaden tolkar som att de är klara med räntehöjningarna, säger Torbjörn Isaksson.

I beskedet trycker ECB på att styrräntorna nu – med den så kallade insättningsräntan på 4 procent – kommer att göra det möjligt att få ned inflationen till målet på 2 procent.

Maknadsräntorna nedåt

Reaktionen på marknaden var tydlig. Euron föll och marknadsräntorna hängde med nedåt, även om effekten avtog ganska snabbt. För kronan blev det en tillfällig respit från trycket ned mot nya bottennoteringar.

På presskonferensen efter räntebeskedet ville ECB-chefen Christine Lagarde inte slå fast att räntan nu låg på en topp.

– Vi kan inte säga att nu befinner vi oss på toppen, sade hon.

Seniorekonomen Robert Bergqvist på SEB blev lite överraskad av ECB-höjningen.

– Vi trodde att förra höjningen skulle vara den sista, säger han.

Fast han tror inte att beskedet påverkar Riksbanken särskilt mycket.

– Det underlättar egentligen bara för Riksbanken att höja som man har tänkt sig, med 25 punkter nästa vecka till 4 procent. Det blir enklare för Riksbanken att motivera en räntehöjning.

Kronan "ett inflationshot"

Isaksson noterar att kronan stärktes och att marknadsräntorna pressades nedåt efter ECB-höjningen. Men effekten av det mjuka budskapet blandades snabbt upp av oväntat starka siffror från USA:s detaljhandel och oväntat höga producentpriser i USA.

Nordea-ekonomen ser en räntehöjning från Riksbanken nästa vecka som självklar. Det mjuka ECB-beskedet dämpar dock risken för att det blir ytterligare en höjning från Riksbanken i november.

– Fast vi tycker fortfarande att sannolikheten tippar över för att Riksbanken höjer både i september och november. Kronan är ett latent inflationshot och även om inflationen rör sig åt rätt håll finns det stora risker förknippade med kronan, säger han.

Och Isaksson tror inte nästa veckas besked från Riksbanken blir lika mjukt som ECB:s besked.

– De kommer inte bekräfta att det blir en höjning i november också, men de kommer att ge sig själva det handlingsutrymmet i sin räntebana, säger han.

"ECB stannar på 4 procent"

Robert Bergqvist tycker inte att sannolikheten för att Riksbanken ska höja två gånger till i år har ökat i och med ECB:s besked. Det är inflationen som är avgörande där, anser han.

– Nu fick vi ju väldigt bra inflationsdata för Sverige i dag, även om inflationen fortfarande är hög men den rör sig åt rätt håll. Vår prognos är att både Riksbanken och ECB stannar på 4 procents ränta.

Fakta: Höjer inflationsprognosen

Enligt ECB är inflationen fortfarande för hög och bedöms ligga kvar på en för hög nivå länge. Bankens ekonomer skriver upp inflationsprognosen för 2023 till i snitt 5,6 procent, jämfört med föregående prognos på 5,4 procent.

Nästa år sjunker inflationen till 3,2 procent, spår ECB, som inte ens tror att inflationen är nere på målet på 2 procent 2025.

ECB:s prognosmakare skriver samtidigt ner tillväxtutsikterna, särskilt för 2024. Tillväxten nästa år väntas nu bara bli 1 procent, vilket kan jämföras med en tidigare prognos på 1,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!