ECB höjer räntan – mer kan komma

Europeiska centralbanken (ECB) höjer sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter), men vill se mer statistik för att avgöra om det krävs fler höjningar. –De låter trots allt ganska oroliga på presskonferensen, säger Jens Magnusson på SEB.

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, höjer sina styrräntor. Arkivbild.

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, höjer sina styrräntor. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ekonomi2023-05-04 14:15

Räntehöjningen innebär att den viktiga räntan på korta bankinsättningar i ECB höjs till 3,25 procent – den högsta nivån sedan 2008.

"Inflationen har sjunkit under de senaste månaderna, men det underliggande pristrycket är fortsatt starkt", skriver ECB i ett pressmeddelande.

Höjningen är den minsta hittills under inflations- och räntechocken det gångna året. Och det kan inte uteslutas att det behövs flera höjningar, enligt ECB. ECB tillägger – precis som Riksbanken och USA:s centralbank – att framtida räntebeslut avgörs av inkommande inflationsrapporter.

– Baserat på den information vi har så återstår det mycket att göra, sade ECB-chefen Christine Lagarde på torsdagens presskonferens.

För den så kallade refinansieringsräntan innebär beskedet ett lyft till 3,75 procent, medan räntan på marginallån höjs till 4 procent.

Kan komma fler höjningar

Enligt Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, är ECB:s höjning med 25 punkter ytterligare ett tecken på att centralbankerna nu blivit mer försiktiga med sina räntehöjningar.

– Det här är den internationella trenden nu. Nyligen fick vi en höjning med 25 punkter från den amerikanska centralbanken och nu får vi denna från ECB. Det verkar alltså som vi fått en nedväxling nu, säger Jens Magnusson.

Enligt honom är problemet med hög inflation å andra sidan långt ifrån avvärjt, vilket ECB-chefen Christine Lagarde också pekar på.

– Hon flaggar för att det finns kvarvarande risker i systemet, och att det därför kan tänkas komma fler räntehöjningar, säger Jens Magnusson.

– Målet för ECB är att få ned inflationen, och hon är tydlig med att inflationen fortfarande är för hög, och riskerar att bli för hög för länge.

"Lättar på trycket"

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, anser att ECB:s höjning var väntad.

– Jag tycker att det är bra att de höjde med 25 punkter i stället för 50, eftersom vi ser hur världskonjunkturen är på väg att bromsa in. Vi får tydliga signaler när det gäller allt från råvarupriser till företagens prisplaner att inflationen faktiskt kommer att komma ned, även om den fortfarande är hög, säger hon.

Att det inte blev en dubbelhöjning – 50 punkter – gör att trycket på den svenska riksbanken lättar något, enligt Annika Winsth.

– Min bedömning är att ECB hade behov av att göra den här höjningen. Men det är bra att det bara blev 25 punkter, eftersom det lättar på trycket och ger Riksbanken möjligheten av avvakta med räntehöjningar i juni. Det hade varit mycket svårare ifall ECB hade höjt med 50 punkter, säger hon.

Euron pressas nedåt mot dollarn efter räntebeskedet och marknadsräntorna backar också något i eurozonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!