ECB: Inflationen större problem än bankoron

Trots den rådande bankoron – Europeiska centralbanken dubbelhöjer styrräntorna. Inflationen är ett större problem och måste bekämpas, enligt ECB-chefen Christine Lagarde.

ECB:s chef Christine Lagarde. Arkivbild

ECB:s chef Christine Lagarde. Arkivbild

Foto: Jean-Francois Badias

Ekonomi2023-03-16 08:46

Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken, ECB, konstaterar att det varit svåra påfrestningar på finansmarknaden då bankerna krisat. Hon berättar att ECB noga följer utvecklingen.

Men inflationsrisken överväger bankfrossan, förklarar hon, och ECB tänker inte överge sitt uppdrag att bekämpa inflationen.

– Inflationen ser ut att vara för hög under för lång tid.

Därför höjs nu räntorna med 50 punkter, eller 0,5 procentenheter.

Den så kallade refi-räntan höjs till 3,5 procent från 3 procent. Beskedet var i linje med förväntningarna, enligt Bloombergs sammanställning.

Inte många förbättringar

Flera tunga bedömare trodde att ECB skulle nöja sig med en höjning på 25 punkter efter de senaste dagarnas oro på finansmarknaden. Men enligt Christine Lagarde rådde ingen tvekan.

– Vi föreslog 50 punkter, och en mycket stor majoritet höll med om det förslaget, säger hon.

Hon berättar att tre eller fyra ledamöter inte ville stödja beslutet. Inte på grund av att de inte höll med i sak, utan för att de ville vänta och se vad data visade och hur situationen utvecklades.

Men Christine Lagarde förklarar att det inte går att släppa greppet om inflationsbekämpningen. Det är bättre att ta till en "robust" åtgärd med en 50-punktershöjning, och sedan följa hur datan utvecklas, enligt henne.

Hon trycker på behovet av att bekämpa den underliggande inflationen. ECB tänker inte sluta att försöka bekämpa inflationen så länge de underliggande faktorerna för inflation stiger.

– Vi ser några förbättringar inom några områden. Men ärligt talat, det är inte mycket, säger Christine Lagarde.

ECB: Redo att agera

ECB skriver i sitt pressmeddelande att banken ”står redo att agera vid behov för att bevara prisstabilitet och finansstabilitet i euroområdet. Euroområdets banksektor är motståndskraftig, med starka kapital- och likviditetspositioner”.

Samtidigt påpekar ECB att de senaste prognoserna från banken färdigställdes i början av mars och man därmed inte kunnat ta hänsyn den senaste tidens händelser på finansmarknaden.

”Dessa spänningar innebär i sig en ytterligare osäkerhet runt grundscenarierna för inflation och tillväxt”, skriver ECB.

ECB skriver också att man samtidigt reviderat upp tillväxtprognosen till i genomsnitt 1,0 procent och att den stärks till 1,6 procent under 2024 och 2025. Inflationen spås samtidigt uppgå till i genomsnitt 5,3 procent 2023, 2,9 procent 2024 och 2,1 procent 2025.

Ville signalera

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, förvånas inte av att ECB gick vidare med en räntehöjning – bankoron till trots.

– Det måste ha varit en svår avvägning för ECB, att höja med 25 eller 50 punkter. Men man valde att signalera att man har förtroende för banksektorn och fortsätter på sin inslagna väg, säger han.

– Uppenbarligen anser inte ECB att så mycket har förändrats, trots de senaste dagarnas bankturbulens, även om man betonade att man följer utvecklingen noga framöver, fortsätter han

Fakta: ECB:s räntehöjning

Europeiska centralbanken, ECB, har tre olika styrräntor som alla höjs med 50 punkter, eller 0,5 procent.

Den viktigaste, den så kallade refiräntan (ECB Main Refinancing Rate) höjs till 3,50. Marginal Lending facility, marginalutlåningsräntan, höjs med lika mycket till 3,75 procent, och inlåningsräntan, Deposit Facility Rate, höjs till 3 procent.

Källa: ECB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!