Räntehistoria skrivs när en enig ECB-direktion väljer att göra som marknaden förutspått.
I vanliga fall handlar det om 0,25 procentenheters höjning, men inflationstrycket gör att banken tar till den unika åtgärden att trippelhöja för att försöka få ned inflationen till målet på 2 procent.
Enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, kom höjningen inte som en överraskning.
– Inflationen i eurozonen ligger på drygt 9 procent i årstakt så det här var enligt förväntan. Men höjningen kommer också i ett läge där eurozonen sannolikt är på väg in i en recession. Det är svårigheten, för i en recession vill man gärna stimulera ekonomin, vilket man inte kan göra nu på grund av inflationen, säger hon.
Kan höja med 1 procentenhet
Enligt Alexandra Stråberg ökar också ECB:s höjning sannolikheten för att Riksbanken höjer räntan minst lika mycket vid nästa möte om en dryg vecka.
– Det här gör det svårare för Riksbanken att bara höja med 0,5 procentenheter nästa gång. Det skulle sannolikt skapa ytterligare försvagning av kronan och öka inflationstrycket, säger Stråberg och fortsätter:
– När ECB höjer med 0,75 procentenheter kan man tänka sig att Riksbanken höjer med minst lika mycket, och kanske till och med 1,0.
Rusande energipriser gör att ECB spår en inflation på i snitt 8,1 procent i år, en markant ökning från tidigare 6,8 procent. Under nästa år väntas den ligga på 5,5 procent för att 2024 krypa ned till 2,3 procent.
Mörkare för utrikeshandeln
Den ekonomiska tillväxten väntas mattas av och centralbanken flaggar också för att fler räntehöjningar är att vänta på kommande möten.
– Det kluriga är att ECB fortsätter att höja räntan trots att det är ett väldigt svårt läge för EU:s basindustri på grund av energipriserna. Tyskland är en enormt viktig handelspartner till Sverige, och det här gör att de svenska konjunkturutsikterna vad gäller utrikeshandel ser mörkare ut, säger Alexandra Stråberg.
Räntebeskedet får börserna i Europa att pendla fram och tillbaka.
Strax efter klockan 15, i samband med ECB-chefen Christine Lagardes presskonferens där hon bland annat varnar för att ett totalt gasstopp från Rysslands sida skulle kasta in eurozonen i en recession, backade Stockholmsbörsen 0,9 procent medan Frankfurtbörsen gick ned 1,4 procent.