– Hela nästa vecka blir jätteblåsig i Tyskland, säger Johan Sigvardsson, elanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.
Just det tyska vädret har numer stor betydelse för de svenska elpriserna. Stillastående tyska vindturbiner får priset att rusa, något som smittar av sig in i södra Sverige. Det är det vi sett de senaste dagarna. Det blir även mildare och blåsigare i södra Sverige, vilket sänker förbrukningen och ökar elproduktionen.
Mindre än hälften
Snittpriset under fredagsdygnet landar i Svealand och Götaland på 1,26 respektive 1,48 kronor per kWh. Det kan jämföras med dryga 3,50 under torsdagsdygnet i Sydsverige (elområde 4), enligt elbörsen Nord Pool som sätter priser ett dygn i förväg.
I Norrland stiger priset däremot något, men från helt andra nivåer, från omkring 10 öre till 18 öre per kilowattimme (kWh).
Tidvis var timpriserna på elbörsen i de båda elområdena 3 och 4 (Svealand och Götaland) uppe på över åtta kronor under torsdagen. På fredagen är topparna nere på mer beskedliga nivåer, runt 3 kronor, som fortfarande är klart högre än normalt.
Men för den dryga hälft av hushållen som har rörligt elpris är det månadspriset i genomsnitt som är det väsentliga. Hittills i december ligger snittpriset i elområde 3 på runt en krona/kWh medan det i elområde 4 handlar om cirka 1,25 kronor. I de båda elområdena i Norrland ligger snittpriset hittills i månaden på mellan 11 och 14 öre.
Överreaktion
Ovanpå börspriset tillkommer för konsumenterna elhandlarnas påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på en bra bit över en krona/kWh, beroende på avtal och område.
Johan Sigvardsson kallar de senaste dagarnas ståhej kring de skenande elpriserna för en kraftig överreaktion. Hela nästa vecka kommer vi att se mer normala elpriser igen, enligt hans bedömning av väderläget.
Det allt mer väderberoende elsystemet gör dock att det kommer bli fortsatt stora prisvariationer.