Efter dödshotet – nu återupptas avokadohandeln

Avokadoälskare i USA kan dra en suck av lättnad. Importen från Mexiko återupptas igen efter dödshot mot en inspektör.

Avokadon är snart tillbaka i USA igen. Arkivbild.

Avokadon är snart tillbaka i USA igen. Arkivbild.

Foto: Nick Wagner/AP/TT

Ekonomi2022-02-19 10:47

Avokadokonflikten mellan USA och Mexiko har blivit en politisk fråga där nu USA:s ambassadör i Mexiko, Ken Salazar, kommit med positiva besked, rapporterar flera amerikanska medier.

I ett uttalande meddelar Salazar att man lyfter på den veckolånga sanktionen mot den ytterst populära frukten. Mexiko står för 80 procent av USA:s import av avokado och totalt handlar det om motsvarande nästan 30 miljarder svenska kronor i intäkter årligen för landet.

Detta samtidigt som avokadokonsumtionen ökat i USA från att 2018 uppgått till 3,6 kilo per person årligen.

Stigande priser

Därför befarades också att den hastigt påkomna blockaden inte bara skulle slå mot mexikansk ekonomi men också få påverkan för konsumenter i USA i form av stigande priser, något som redan skett kring en rad livsmedel på grund av de senaste månadernas kraftiga inflationslyft.

Omkring 300 000 mexikaner bedöms arbeta inom industrin och nyhetsbyrån AP har bland annat rapporterat om hur mexikanska avokadoplockare samlats längs landsvägar för att tigga då de redan förlorat sina jobb.

Bakgrunden till förbudet var att en inspektör från USA på plats i den mexikanska delstaten Michoacan upptäckte avokado som han misstänkte inte alls var från Michoacan utan någon helt annan delstat.

Just Michoacan är den enda delstat vars avokado bedöms vara garanterat fria från olika angrepp. Detta gör dock att odlare från andra delstater försöker smyga med sina avokado i Michoacans transporter för att därigenom komma runt restriktionerna.

Tog emot dödshot

Varningsflagg hissades därför av inspektören. Kort därefter mottog såväl han som hans familj dödshot, vilket tros hänga samman med misstänkta kopplingar mellan odlare och de mexikanska knarkkartellerna.

USA agerade och stoppade exporten strax före amerikanska fotbollsfinalen, Super Bowl, där just guacamole har en given plats framför tv-soffan hos många. Enligt ett uttalande från myndigheter i USA ska man nu ha samarbetat med den mexikanska regeringen kring hur säkerheten för inspektörer ska utökas. Det framgår dock inte i detalj hur detta ska ske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!