Efter dystra september – nu kommer börsljuset

Årets septembermånad blev den sämsta för Stockholmsbörsen sedan finanskrisen 2008. Läge för fortsatt oro? Inte om man tittar historiskt sett.

Blir det ett rejält ras på Stockholmsbörsen i höst? Arkivbild.

Blir det ett rejält ras på Stockholmsbörsen i höst? Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2021-10-01 07:25

Stockholmsbörsen avslutade septembers sista handelsdag med en svag uppgång på 0,4 procent. Det betyder att för månaden som helhet blev det en nedgång på drygt sex procent.

Investerare måste nu gå tillbaka till 2008, då finanskrisen bröt ut med Lehman Brothers kollaps, för att hitta en sämre septembermånad. Den gången rasade OMXS-index hela 12,4 procent.

I en tid med inflationsoro, frågetecken kring kinesiska Evergrande och stigande amerikanska ränta är frågan vilken riktning Stockholmsbörsen tar vägen de närmaste månaderna?

Stark period väntar

Pessimisten ser historiskt hur finanskrisen höll i sig under hösten 2008 och oktober innebar ett blodbad på 17,9 procent på Stockholmsbörsen.

Optimisten noterar dock att vid övriga tre septembermånader sedan 2008 som OMXS har backat så har oktober inneburit en studs tillbaka med stigande kurser.

– Den korrigering vi befinner oss i tror vi inte är riktigt avslutad, men den avkastningsmässiga starka perioden som man brukar referera till är november–april, säger Johan Larsson, chefsstrateg vid storbanken Nordea till TT.

– Börsen brukar helt enkelt gå starkt inför årsskiftet och jag tror att vi även i år kan få en ganska bra avslutning på börsåret, även om värderingen är ansträngd.

Kurslyftet förklarar Johan Larsson med att många förvaltare traditionellt stänger sina orderböcker och gör ompositioneringar inför avslutningen på året, samtidigt som nytt kapital förs in på marknaden.

Bland de bolag som tappade allra mest under september märks fastighetsbolag som Wihlborgs och Hufvudstaden, men även bolag inriktade mot spelbranschen har gått illa.

Kostnadsbesparingar

I en nyligen publicerad rapport behåller samtidigt Nordea sin positiva syn på aktier trots olika osäkerhetsfaktorer.

– Det som är viktigt för börsen är en underliggande tillväxt och även om medvinden mojnar något så kommer tillväxten att vara högre än snittet. En sådan miljö brukar vara gynnsam, samtidigt som vinstestimaten hos marknaden är fortsatt lite konservativa, man är fortsatt lite försiktiga, säger Johan Larsson på Nordea.

Detta baserar Nordea på sommarens delårsrapporter, där det finns tecken på att bolagen kan göra ytterligare kostnadsbesparingar.

– Vi tycker ändå att man kan fortsätta vara överviktad mot aktier, säger Johan Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!