Under första halvan av november låg snittpriset runt 50 öre per kWh, med vissa dygn där snittpriset låg på 2-3 öre och enskilda timmar med minuspriser, ända ner i Sydsverige.
Blåsigt, milt och välfyllda vattenmagasin i Sverige och Norge, likaså fyllda gaslager i Tyskland och andra länder präglade perioden. Även vissa tillfälliga restriktioner i exportkablarna till det dyrare kontinenten bidrog till att hålla borta prissmittan från framför allt Tyskland. Då tändes en spira hopp om att vinterns värsta skräckscenario med elpriser uppåt 4-5 kronor per kWh inte skulle besannas.
Dåligt elväder
Men nu har det delvis vänt. Den senaste veckan kostar återigen elen uppåt 2:80 kronor i snitt över dygnet, och det i hela landet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Snittet den gångna veckan, sedan förra lördagen, ligger kring 2:30 kronor/kWh.
Betydligt kallare väder och inte särskilt blåsigt är några viktiga förklaringar. Att vattenkraften gått på sparlåga i några av Norrlandsälvarna, en årligen återkommande process för att få isen att lägga sig, drar också upp priset.
I takt med att november lider mot sitt slut har också utsikterna för en hyfsat billig december kommit på skam. För ett par veckor sedan kostade ett kontrakt för elleverans i december cirka 1:50 kronor på Nasdaqbörsen. Nu kostar samma kontrakt omkring 2:40 kronor/kWh, vilket är en fingervisning.
Inte lika mycket
Likaså har framtidskontraktet för el första kvartalet 2023 stigit i pris, om än inte lika dramatiskt, upp från cirka 2:20 kronor till 2:60 kronor/kWh.
En förklaring är att såväl gas- som kolpriserna har vänt upp igen efter att ha fallit tillbaka en tid, speciellt gaspriserna hade fram till mitten av november rasat ordentligt jämfört med de skyhöga toppar som gällde i augusti-september.
Ovanpå börspriserna på Nord Pool tillkommer elbolagens påslag, skatter, moms plus elnätsföretagens avgifter.