Decemberkylan och isdygnen med flera köldrekord i januari märks av på antalet frys- och vattenskador i villor och fritidshus, enligt försäkringsbolaget Folksams siffror. Jämfört med motsvarande period i fjol syns en ökning på 66 procent under vinterns första månader.
För vattenskador i villor skedde en ökning på 96 procent, till följd av den ihållande kylan. Antalet försäkringsärenden för vattenskador i fritidshus ökade däremot bara med tio procent, men detta kommer troligtvis att stiga framåt våren när fler återvänder till sina fritidshus och ska värma upp dem inför säsongen.
"Omfattande skador"
Att det har varit kallt ute, i kombination med att många troligtvis har dragit ner på värmen i fritidshusen för att spara in på elen under vintern, gör att Erik Arvidsson vill höja ett varningens finger. Risken för att drabbas av vattenskada ökar när värmen har sänkts för mycket eller helt i fritidshuset.
– Om det har varit tio minus eller kallare i en eller två veckor, det är då problemen kommer. Det kan bli väldigt omfattande skador, säger han.
Obehaglig överraskning
När många återvänder till sina fritidshus under påsken finns det risk för att de kommer att drabbas av en oönskad överraskning i form av en vattenskada. Enligt Erik Arvidsson är det viktigt att värma upp huset långsamt och vara uppmärksam på läckor när du sätter på huvudkranen. Även om vattenmätaren rör sig när alla kranar är avstänga.
– Det kan vara bra att följa vattenledningarna. Titta till i badrummet, varmvattenberedaren och i diskbänksskåp så att rören är intakta.
Att börja värma upp sitt fritidshus redan nu eller framåt påsken kan vara bra, rekommenderar Erik Arvidsson.
– Annars finns det risk för att man lär sig den hårda vägen.