Efter räntebeskedet – samtliga storbanker sänker

Riksbankens sänkning får samtliga storbanker att agera. Alla fyra sänker nu bolåneräntan på tremånaderslån med 0,25 procentenheter.

Flera storbanker följer nu efter Riksbanken och sänker räntan på bolån. Arkivbild.

Flera storbanker följer nu efter Riksbanken och sänker räntan på bolån. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2024-05-08 12:49

Pressade hushåll med stora bostadslån har fått det besked man hoppats på. Som marknaden förutspått väljer Riksbanken att sänka styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent – den första sänkningen på åtta år.

Följdfrågan till om det skulle bli en räntesänkning eller inte har varit hur snabbt bankerna i så fall skulle agera i den nya räntemiljön. Väldigt snabbt, visade det sig. Åtminstone i vissa fall.

Omedelbart efteråt meddelade Nordea att man sänker bolåneräntan på tremånaderslån med lika mycket, det vill säga 0,25 procentenheter.

Under dagen har såväl Swedbank, Handelsbanken och SEB följt efter med en lika stor sänkning, det vill säga 25 punkter.

För Nordeas räkning innebär det nu en ny listränta på 5,74 procent, där ändringarna träder i kraft den 10 maj.

En förändring

Swedbanks sänkning är lika stor efter att listräntan tidigare legat på 5,94 procent. För den som samtidigt haft sparpengarna på ett sparkonto sker nu också förändringar dock åt det negativa hållet.

I anslutning till dagens besked meddelar Swedbank att inlåningsräntan kommer att sänkas med 0,20 procentenheter.

Handelsbankens sänkning i sin tur innebär en listränta på 5,69 procent.

”Vi följer kontinuerligt utvecklingen och anpassar löpande våra erbjudanden för att vara långsiktigt konkurrenskraftiga,” säger Mikael Romert, länschef Handelsbanken Stockholm i ett pressmeddelande.

Värt att komma ihåg är samtidigt att utöver listräntan så publicerar även bankerna en snittränta, det vill säga den genomsnittliga ränta som bankens kunder har. Den ligger alltid under listräntan.

”I Handelsbanken bestäms alltid den slutliga boräntan efter en individuell genomgång av den enskilde kundens ekonomi. Det är grunden för vår ambition att ge varje kund ett långsiktigt konkurrenskraftigt erbjudande”, säger Mikael Romert.

SEB sänker

Även Länsförsäkringar sänker räntan på tremånaderslån med 0,25 procentenheter, vilket innebär en listränta på 5,69 procent.

Statliga SBAB väljer samtidigt i nuläget att inte göra några förändringar, men bankens produktchef Lars Lindmark påminner om att banken sedan december förra året genomfört fyra räntesänkningar på omkring 30 punkter.

– Vi har i den bemärkelsen gått före det här beskedet från Riksbanken i takt med att räntemarknaden prisat in den här sänkningen, säger Lindmark.

– Vi får se vad som händer. Vi tittar på räntemarknaden och hur våra konkurrenter agerar. Med detta sagt är det aldrig uteslutet att vi gör ytterligare drag.

Fakta: Kan sänka boräntan med tusenlappar

Riksbankens styrränta väntas enligt marknaden sänkas 6–8 gånger på lite drygt ett år, ned till någonstans kring 2,00–2,50 procent. Sänkningarna väntas efter den utdragna serie av räntehöjningar i inflationschocken 2022–2023, som inför dagens räntesänkning hade tryckt upp styrräntan till 4,00 procent – den högsta styrräntan sedan 2008.

Exakt när och hur sänkningarna kommer göras varierar i proffsens prognoser.

Den rörliga boräntan brukar i grova drag följa med styrräntan, både nedåt och uppåt. Skulle boräntan sänkas med 2 procentenheter skulle det dra ned kostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor med 5 000 kronor per månad före ränteavdrag. Blir det "bara" 1,5 procentenheter lägre boränta sjunker kostnaden för samma lån med 3 750 kronor per månad före ränteavdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!