Ekholm kvar i Ericsson – trots allt

Först sedd som frälsare, nu ifrågasatt och nekad ansvarsfrihet. Vd:n Börje Ekholms tid med Ericsson har innehållit såväl toppar som dalar.

Börje Ekholms tid som vd för Ericsson har innehållit toppar och dalar. Arkivbild.

Börje Ekholms tid som vd för Ericsson har innehållit toppar och dalar. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow

Ekonomi2022-03-29 17:40

Trots ett allmänt missnöje och att ett flertal tunga ägare röstade emot ansvarsfrihet – Börje Ekholm är fortsatt vd för Ericsson efter dagens stämma.

Därmed fortsätter också Ekholms resa med telekomjätten, åtminstone tills vidare, om än på mera skakiga fötter än tidigare, drygt fem år sedan han tillträdde.

– Jag tror att han kommer att dömas hårdare i Sverige än internationellt. Där kommer det här inte ligga honom i fatet på samma sätt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

– Även en sådan här dag får man komma ihåg att han han gjort ett väldigt bra jobb och lyft företaget ur en kris och att man kommit tillbaka från ett utsatt läge.

Togs från egna leden

För när Ericsson skulle hitta en ersättare för Hans Vestberg togs vd:n från de egna leden. Som tidigare vd för storägaren Investor hade han också suttit som styrelseledamot i Ericsson sedan många år tillbaka när han tillträdde i januari 2017.

Första officiella framträdandet kom bara drygt en vecka senare och starten blev omedelbart tuff. Ericssons delårssiffror visade på en förlust på 1,6 miljarder kronor och kraftigt minskad omsättning. Och Ekholm medgav i intervjuer att ”2017 skulle bli tufft” men i vd-ordet försökte han dra paralleller till ett uttalande från hockeylegendaren Wayne Gretzky, den om att positionera sig där pucken kommer att vara, inte där den är just nu.

– Han kom in med låga förväntningar på sig, det var en överraskning men också en ifrågasatt tillsättning. Många förväntade sig att det skulle bli en tillfällig lösning men alla hade fel, säger Bornold.

Ekholm tog på sig rollen som städare, bort skulle alla förlustdrivande avtal som fanns kvar som en sur eftergift till företrädaren Hans Vestberg och drygt 1,5 år senare kunde krisbolaget Ericsson i stället uppvisa en vinst på 2,7 miljarder kronor — den första sedan våren 2016.

Aktien lyfte

Det var en anmärkningsvärd förändring och aktiekursen lyfte också efter bottennivån under hösten 2017, under 2018 med nästan 50 procent vilket gjorde bolaget till en av de absolut bäst presterande bland storbolagsaktierna.

Ekholm själv var knappast lottlös, förutom en grundlön på 14 miljoner kronor rapporterades om ett bonusprogram kopplat till aktiekursen och dessutom med en hävstångseffekt.

När länder såväl som operatörer vände kinesiska konkurrenten Huawei ryggen samtidigt som 5g-utrullningen ökade fart såg dock allting ljusare och ljusare ut för Ericsson.

Det var då beskedet kom att företaget skulle böta drygt tio miljarder kronor till USA:s justitiedepartement i samband med den korruptionshärva som stått under granskning under flera års tid.

Nöjesresor och mutor

Utredningen visade att Ericsson under flera år bland annat skickat iväg hundratals miljoner kronor till ett konsultbolag i Indonesien. Bolaget hade tillgång till en slaskfond som hos Ericsson internt kallades "frysen", bland annat för nöjesresor till Bali och Västindien liksom mutor. Detta ska förekommit ända sedan tidigt 1990-tal.

Även om pandemin slog mot aktiekursen kom också återhämtningen precis som för många andra bolag extremt mycket snabbare än man förväntat sig. Hösten 2020 krossade man förväntningarna och sedan Ekholm utsågs hade Ericsson-aktien stigit med 140 procent och var på den högsta nivån sedan 2006.

Spola bandet fram till inledningen av 2022. Då, innan Ukrainakrigets utbrott, såg också allt extremt ljust ut trots konsekvenser på Kinamarknaden som effekt av att konkurrenten Huawei stängts ut från Sverige. Under hösten hade visserligen USA:s justitiedepartement gjort sig påmint men aktiemarknaden hade inte låtit sig påverkas förrän i början av februari.

Det var då Ericsson medgav att anställda misstänks för att ha mutat terrororganisationen IS, något som avslöjats av SVT:s Uppdrag granskning. Ekholm ställde dock inte upp på någon intervju för programmet och aktien rasar kraftigt.

Kan ligga kvar

Veckorna efteråt har handlat om ansvarsfrihet eller inte för Ekholm och ordförande Ronnie Leten och i samband med eftermiddagens stämma kom utfallet.

Nu fortsätter Ekholms tid med Ericsson – trots allt. Bornold påpekar dock att korruptionsproblematiken med största sannolikhet kan ligga kvar över Ericsson så länge man verkar i vissa geografiska områden.

– Kommer Ericsson hamna i det här läget igen? Risken är hög, alternativet är att ägarna ska peka att "vi vill inte vara i de här områden" men det är samtidigt bra business.

Fakta: Börje Ekholm

Börje Ekholm tillträdde som vd för Ericsson den 16 januari 2017.

Han kom då närmast från en vd-roll inom Patricia Industries efter att tidigare varit anställd vid Investor sedan 1992 och bland annat innehaft rollen som vd.

Ekholm ursprungligen från Edsbruk gick på Västerviks gymnasium och innehar en civilingenjörsexamen från KTH i Stockholm.

Källa: Ericssons hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!