Under måndagen presenterade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) regeringens förslag till ett nytt elprisstöd, som ska kompensera för delar av hushållens elkostnader under november och december – och gälla för hela landet.
John Hassler, professor i makroekonomi vid Stockholms universitet, är kritisk till stödet.
– Vi har haft en period där vi haft ont om el, och där priserna varit höga på grund av skillnader mellan produktion och konsumtion. Då är det enormt viktigt att det finns incitament för hushåll och företag att minska sin konsumtion, säger John Hassler.
– Nu bygger man i stället upp förväntningar på att staten kommer gå in och kompensera när den här situationen uppstår igen. Att det inte är någon idé att vara mer effektiv i sin elanvändning. Det är väldigt skadligt.
John Hassler anser att elprisstöd av den typ som presenterats riskerar att vänja elkonsumenter med stödpengar när priserna är höga, vilket i sin tur gör att färre väljer att spara in på sin elanvändning.
– Sannolikheten för perioder med ännu högre elpriser, den ökar till följd av det här. Och det gör kanske också risken för bortkopplingar, säger han.
TT: Behöver inte hushållen ett sådant här stöd för sin ekonomi?
– Nej, för de allra flesta behövs inte det. De höga uppvärmningskostnaderna har också bidragit till att huspriserna fallit. Ska man få kompensation för det också? Staten kan inte skydda hushållen från den här typen av saker.
– Sedan kan jag se att vissa hushåll har likviditetsproblem. Att man inte har pengar just nu för att betala en hög elräkning, och då behövs likviditetsstöd och avbetalning, säger John Hassler.