Ekonomen: Skippa utlandsresor i jul

Bokningstrycket på utlandsresor över jul och nyår fortsätter att öka, trots att kronan är svag och lågkonjunkturen blir allt djupare. –Gemene man har dragit på sig ökade kostnader och då borde inte resor vara prioriterat, säger vardagsekonomen Magnus Hjelmér.

Kanarieöarna är fortsatt ett av de mest populära resmålen, enligt resebolagen. Arkivbild.

Kanarieöarna är fortsatt ett av de mest populära resmålen, enligt resebolagen. Arkivbild.

Foto: Marianne Løvland/NTB/TT

Ekonomi2023-12-03 19:14

Resebolagen är samstämmiga: Fler svenskar lägger pengar på att åka utomlands över jul- och nyår. Enligt resebolaget Ving har 80 procent av årets julresor bokats i nuläget, jämfört med 70 procent samma tid i fjol. Det motsvarar 16 000 svenska resenärer som ska ut och resa under jul- och nyår.

Detsamma säger Apollo, som också har sålt runt 80 procent av sina julresor. Det motsvarar en ökning på tio procent jämfört med förra året.

– Vi ser ingen minskad efterfrågan på resor generellt, trots lågkonjunkturen och ökade kostnader. Vi tycker också att det är svårt att förstå, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo.

Intresset för USA verkar däremot ha svalnat, enligt researrangörerna. Detta beror troligtvis på att kronan har försvagats så pass mycket mot dollarn. Ving har till och med behövt ställa in charter till Karibien på grund av ett lågt bokningstryck.

– Mycket av priserna och valutorna på vissa av de karibiska öarna är sammanlänkade med dollarn. Det är garanterat på grund av kostnadsutvecklingen som det har minskat, säger Vings kommunikationschef Claes Pellvik.

Fler vill hålla koll på kostnaderna

Researrangören Tui kan i nuläget inte uttala sig om bokningssiffror i och med att bolaget ska redovisa sina helårssiffror om cirka en vecka, men enligt kommunikationschefen Adam Györki ser man sedan en tid tillbaka ökad efterfrågan på all inclusive-bokningar.

– Det kan vara ett tecken på att man vill ha koll på hur mycket resan kommer att kosta. På all inclusive kontrakteras priset över tid, så priset på resorna påverkas inte av kronan, säger han.

Precis som i juletiderna förra året var Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér förvånad.

– Redan då förstod jag inte hur man kunde lägga pengarna på utlandssemester. Den bilden är ännu starkare i år med tanke på de kostnadsökningarna vi haft med högre räntor och inflation. Gemene man har dragit på sig ökade kostnader och då borde inte resor vara prioriterat.

"Bygg upp buffert i stället"

Han hänvisar till en undersökning som genomfördes av Swedbank där 30 procent av hushållen uppgav att de hade varit tvungna att ta av sina sparpengar för nödvändiga löpande utgifter det senaste halvåret. När räntorna är väldigt höga är det även väldigt riskfyllt att ta konsumtionslån för resan eller att handla på kredit, för de hushåll som gör det, enligt Magnus Hjelmér.

– Väljer man att lägga pengar på resor kan privatekonomin bli mer känslig framåt i och med tillfälliga kostnader som högre elpriser. Räntorna verkar ligga stilla nu framåt men det är inte heller säkert, säger Magnus Hjelmér.

– Det är inte så man vill kliva in i det nya året.

Dessutom får man betydligt mindre för sina pengar utomlands på grund av den svaga kronan, fortsätter han.

TT: Tycker du att man ska ut och resa alls i dessa tider?

– Nej, jag tycker att man ska ta lärdom av den tid som varit med otroligt snabba kostnadsökningar. Jag tycker att man ska fortsätta bygga upp sin buffert och inte ta av den, för att minska känsligheten för stigande arbetslöshet, att man blir sjukskriven eller annat inkomstbortfall, säger Magnus Hjelmér.

Ekonomens tips: Så håller du koll på resekostnaderna

Det är lätt att omkostnaderna drar i väg med oförutsedda utgifter när man är på resa. Genom att sätta en budget för varje dag och planera i den mån man kan hur mycket man ska spendera kan man hålla bättre koll på utgifterna. Om det blir fler utgifter en dag, kan man försöka hålla igen en annan.

När kronan är dyr är det viktigt att fundera på om man egentligen behöver växla sina kontanter eller inte. Om du reser till ett land där kontanter inte behövs, så är det betydligt billigare att betala med kort på plats.

Undersök däremot om du kan råka på dyra kortavgifter när du ska betala genom din bank. Betala alltid i lokal valuta när du betalar med kort för att slippa växlingsavgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!