Ekonomerna: Räntetoppen är nådd

Åtta raka höjningar var tillräckligt, anser ekonomer från storbankerna. –Nu är de klara, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea Bank. Arkivbild.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea Bank. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/SvD/TT

Ekonomi2023-11-23 09:47

Riksbankens besked att lämna styrräntan oförändrad var ett välkommet beslut.

– Ja, det tycker jag, ekonomin viker på bred front, arbetsmarknaden försvagas, säger hon och pekar på att inflationen tydligt är på väg ned.

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, håller med. Swedbank väntade sig i stället en höjning av räntan.

– Det är ett av få tillfällen där jag gläds åt att vi hade fel prognos. Riksbanken vilade på hanen och det tycker jag var rätt.

Ett logiskt och tonsäkert beslut, kallar SEB:s chefsekonom Jens Magnusson det för. Beskedet går i linje med SEB:s tidigare prognos.

– Det ökar chansen för en normallandning för svensk ekonomi. Om man hade höjt fortsatt hade risken för en hårdlandning eller recession ökat, säger han.

"Kommer börja blicka framåt"

Någon större effekt på svensk ekonomi väntas beskedet däremot inte få i första laget, tror Andreas Wallström och Jens Magnusson.

– Räntorna kan komma ner, men det handlar om några punkter. Det naturliga nu är däremot att investerare kommer börja blicka framåt inför nästa sänkning, säger Andreas Wallström.

Framåt signalerar Riksbanken visserligen att det möjligen kan komma en räntehöjning till om inflationen utvecklas åt fel håll. Men det tror inte Annika Winsth kommer att ske, det kommer att bli för sent, då kommer ekonomin vara ännu svagare.

– Nu är de klara, räntetoppen är passerad, säger hon.

Sänkningar först till sommaren

Däremot ska företag och hushåll inte räkna med några snara räntesänkningar, åtminstone inte före sommaren, spår Winsth.

– Det kommer att dröja ett tag.

Swedbank tror att sänkningar kan komma i juni nästa år, med ytterligare sänkningar vartannat möte. SEB väntar sig sänkningar först efter sommaren, i september 2024.

– Vi tror att en del av de internationella riksbankerna, som amerikanska Fed och Europeiska centralbanken, kommer att börja sänka räntan andra kvartalet nästa år och att Riksbanken följer efter i tredje kvartalet, säger Jens Magnusson.

Men dagens besked är i alla fall ett viktigt för hushållen som levt i osäkerhet sedan lång tid tillbaka.

– I dag får vi signaler om att räntetoppen är nådd, vilket kan vara viktigt för många hushåll, säger Andreas Wallström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!