Elanalytiker: En bra kompensation

Fem miljoner elkunder i södra Sverige ska få kompensation för höga elpriser. Hur mycket pengar som till slut landar i plånboken beror på den egna elkonsumtion under förra året. –Stödet faller ut rätt samtidigt som det ger ett incitament att fortsätta hålla nere elförbrukningen, säger elanalytikern Johan Sigvardsson.

Höga elpriser tär hårt på hushållens ekonomi, men nu kommer kompensation. Arkivbild.

Höga elpriser tär hårt på hushållens ekonomi, men nu kommer kompensation. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2022-10-27 18:51

Ersättningsmodellen bygger på ett referenspris, 75 öre per kilowattimme, som Svenska kraftnät har tagit fram. De elområden som har haft ett högre medelpris än så på elbörsen under en tolvmånadersperiod får stöd.

I praktiken innebär det att alla elkunder – både företag och privatpersoner – i södra och mellersta Sverige, det vill säga elområde 3 och 4, får kompensation. Däremot utbetalas inget stöd ut till elanvändare i norra Sverige, elprisområde 1 och 2, eftersom medelpriset där inte har nått upp till det nationella referenspriset.

– Det är en bra fördelningsmodell eftersom det baseras på det senaste året och inte framtiden. De flaskhalsintäkter som Svenska kraftnät har tjänat på de här prisområdesskillnaderna går nu tillbaka tillbaka till dem som drabbats hårdast, säger Johan Sigvardsson på elhandelsbolaget Bixia.

Faller rätt

Hur stort stödet till slut blir beror på den egna elförbrukningen från oktober 2021 till september 2022. I elområde 3 blir stödet 50 öre/förbrukad kilowattimme och i elområde 4 blir det 79 öre/förbrukad kilowattimme.

Hur stor elförbrukningen varit varje månad framgår av elnätsfakturan alternativt via funktioner som ”Mina sidor” hos ditt elnätsföretag. En normalstor villa i Skåne förbrukar cirka 15 000 kilowattimmar per år och då skulle ersättningen landa på 11 850 kronor.

– Det ger en bra kompensation och faller ut rätt samtidigt som det ger ett incitament att fortsätta hålla nere elförbrukningen, säger Johan Sigvardsson.

Halverade priser

Det senaste årets saftiga energipriser har fått många hushåll att se över sin elförbrukning. I september var elanvändningen i elområde 3 och 4, där priserna har varit högst, 7 procent lägre än för ett år sedan.

TT: Finns det inte en risk med ett sådant här stödpaket att hushållen slappnar av och börjar konsumera mer el?

– Vi vet inte var elpriset hamnar i vinter i Europa, så det är klokt att fortsatt vara sparsam och inte dra på sig en hög elförbrukning. Det kan också blir en mild vinter. Vi har redan sett att priserna mer än halverats i oktober, så just nu ser det inte ut att bli så farligt som man befarade för ett kvartal sedan, säger Johan Sigvardsson.

På frågan om när och hur pengarna – som kommer i en klumpsumma – ska betalas ut hänvisar Svenska kraftnät till regeringen, som på torsdagen inte gav något besked.

Johan Sigvardsson är elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia. Pressbild.
Johan Sigvardsson är elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia. Pressbild.
Fakta: Så räknar du ut ditt elstöd

Elområde 4: 0:79 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021–september 2022.

Elområde 3: 0:50 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021–september 2022.

Elområde 1 och 2: Här utgår inte något stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!