Electrolux anklagas för prisstyrning

Electrolux anklagas för brott mot konkurrenslagen i Frankrike. Utfallet av utredningen kan få "väsentlig" inverkan på koncernens ekonomi, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Staffan Bohman är styrelseordförande för Electrolux. Arkivbild.

Staffan Bohman är styrelseordförande för Electrolux. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi2023-02-22 18:53

Den franska konkurrensmyndigheten anklagar Electrolux och flera andra parter i vitvarubranschen för att ha brutit mot konkurrensreglerna i landet mellan 2009 och 2014.

Myndigheten skriver i ett formellt dokument att Electrolux har tillämpat prisstyrning och utbytt kommersiellt känslig information med konkurrenter. Dokument informerar berörda parter vad utredningen preliminärt har kommit fram till, och sedan går ärendet vidare till myndighetens domarpanel.

Electrolux började utredas i ärendet 2013 och dömdes efter en första utredning att betala 48 miljoner euro, motsvarande en halv miljard kronor, för konkurrensbrott 2018.

Det som släpps nu avser den andra delen i myndighetens utredning.

Electrolux skriver i ett pressmeddelande att företaget analyserar innehållet noggrant och förbereder sitt bestridande.

"Med hänsyn till de påstådda överträdelserna och utredningens natur kan det inte uteslutas att utfallet kan få en väsentlig inverkan på koncernens finansiella resultat och kassaflöde", står det i pressmeddelandet.

Det är dock för tidigt att förutsäga hur stor inverkan kan bli, avslutar vitvarujätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!