Elon Musk ger 44 miljarder dollar för Twitter

Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen Twitter är klart, rapporterar amerikanska medier. En ny grupp ska bildas för att arbeta med hur inlägg modereras, meddelar Musk på Twitter.

Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen Twitter är klart, rapporterar amerikanska medier. Bilden är ett montage.

Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen Twitter är klart, rapporterar amerikanska medier. Bilden är ett montage.

Foto: Seth Wenig/Miguel Roberts/AP/TT

Ekonomi2022-10-28 09:12

Elon Musks första drag som ägare blev att sparka flera toppchefer, enligt nyhetsbyrån Reuters. Vd Parag Agrawal, finanschefen Ned Segal och policychefen Vijaya Gadde ska ha fått gå.

Toppcheferna eskorterades hastigt ut från företagets huvudkontor i San Francisco, skriver TheWashington Post. Tidningen har också uppgifter om att företagets chefsjurist Sean Edgett har fått lämna företaget.

Affären har ännu inte bekräftats av bolaget, men Elon Musk har ändrat sin Twitter-profil till "Chief Twit. Han skriver i en tweet på fredagskvällen, svensk tid, att Twitter ska bilda en grupp som ska arbeta med frågan hur inlägg modereras, och att rådet ska utgöras av personer med vitt skilda synsätt.

"Inga större beslut om innehåll eller om att återigen tillåta konton kommer att fattas innan det rådet sammanträder", skriver Musk.

I torsdags skrev han också i ett offentligt brev "till annonsörerna": "Jag gjorde det inte för att tjäna pengar. Jag gjorde det för att tjäna mänskligheten, som jag älskar". Där skriver han vidare att "anledningen till att jag förvärvade Twitter är att det är viktigt för civilisationens framtid att ha ett gemensamt digitalt torg".

Köpet ska, enligt Musk, motverka att de sociala medierna splittras i de politiska ytterkanterna.

Hundratals miljarder

Elon Musk, som tidigare har uttryckt att Twitter inte bör vara beroende av annonser, försäkrade nu annonsörerna att han vill att Twitter ska vara "den mest respekterade reklamplattformen i världen".

Uppköpet kostar 44 miljarder dollar (motsvarande drygt 482 miljarder kronor) och är globalt årets kanske mest omtalade affär.

Den 51-årige affärsmannen försökte tidigare i år dra sig ur affären, vilket fick Twitter att stämma honom. Domstolen gav parterna till och med denna vecka på sig att komma överens.

Inget besked om Trump

Vad köpet innebär för Twitters 7 500 anställda är oklart. I förra veckan skrev Washington Post att Musk hade meddelat potentiella investerare att hans plan var att minska personalstyrkan med tre fjärdedelar. Tidningen citerade då dokument och icke namngivna källor.

Ännu finns inget officiellt besked om Donald Trump får komma tillbaka till Twitter när Elon Musk tar över. Ex-presidenten blev avstängd från plattformen efter hans inlägg inför och efter stormningen av Kapitolium i januari förra året.

Musk har tidigare sagt att han kommer häva avstängningen. Nu har han uppgett att Twitter inte kommer bli ett ”oreglerat helvete" – där allt kan sägas utan konsekvenser.

Elon Musks köp av Twitter motsvarar knappt hälften av Sveriges statsskuld.
Elon Musks köp av Twitter motsvarar knappt hälften av Sveriges statsskuld.
Fakta: Elon Musk

Elon Musk föddes i Sydafrika 1971. Han flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA.

Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk, som var företagets enskilt största aktieägare, hade då aktier värda 165 miljoner dollar.

Före Twitterköpet var Musk mest känd för rymdraketsbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.

Enligt tidskriften Forbes är Musk god för över 260 miljarder dollar – och därmed med råge världens rikaste person.


Fakta: Twitter

Twitter grundades 2002 i USA av amerikanen Jack Dorsey och har utvecklats till en av världens största sociala medier-plattformar. Företaget har huvudkontor i San Francisco.

På Twitter kan användare publicera kortare textmeddelanden, bilder eller videoklipp och i trådar diskutera med andra. Inläggen kan även förses med så kallade hashtaggar för vissa ämnen vilket gör det lätt att följa specifika händelser.

Det finns ungefär 1,3 miljarder Twitterkonton, men bara omkring 330 miljoner aktiva användare. Den 31 december 2021 var de största kontona @barackobama, @justinbieber och @katyperry.

Fakta: NE, Statista, Twitter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!