Elon Musk i rätten om ägarskap i Tesla

Elbilstillverkaren Teslas vd och grundare Elon Musk har stämts av en grupp aktieägare för köpet av Solarcity, där Musk själv var den största ägaren.

Elon Musk anklagas för att ha kontrollerat Tesla som minoritetsägare. Arkivbild.

Elon Musk anklagas för att ha kontrollerat Tesla som minoritetsägare. Arkivbild.

Foto: Christophe Gateau/AP

Ekonomi2021-07-10 20:03

På måndag startar den två veckor långa rättegången i Wilmington, Delaware.

Målsägarna, som utgörs av fackliga pensionsfonder och kapitalförvaltare, anklagar Teslabossen för att ha agerat som en kontrollerande aktieägare och utnyttjat sitt inflytande för att rädda det då förlusttunga solenergiföretaget Solarcity från konkurs. Enligt målsägarna pressade Musk Teslas styrelse att till och med höja priset för köpet.

Aktieägarna kräver att Musk lämnar ifrån sig sin vinst i Solarcity-aktien samt betalar tillbaka de 2,6 miljarder dollar som affären kostade.

Musk hävdar att han inte deltog i förhandlingarna. Han har sagt att det målsägarna ser som bevis på kontroll snarare handlar om starkt ledarskap. Musk understryker också för domstolen att köpet av Solarcity 2016 har varit en succé för Teslas aktieägare, som också godkänt affären.

Solarcity grundades av två kusiner till Musk. Vid tidpunkten för affären ägde han 22 procent av Solarcity, samt 22 procent av Tesla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!