Elon Musk öppnar avstängda journalistkonton

Elon Musk har fått skarp kritik den senaste veckan efter att ha stängt av en rad konton, däribland journalisters, från Twitter. Nu har vissa av dem öppnats – efter en omröstning på plattformen.

Det är många turer fram och tillbaka på Twitter sedan Elon Musk tog över som ägare. Arkivbild.

Det är många turer fram och tillbaka på Twitter sedan Elon Musk tog över som ägare. Arkivbild.

Foto: Seth Wenig/Miguel Roberts/AP/TT

Ekonomi2022-12-17 07:19

Det började med att kontot "Elonjet", som följde Elon Musks privatjet i realtid, stängdes av. Det trots att informationen som kontot la upp var offentligt tillgänglig.

Efter det stängdes en rad journalister som bevakar Elon Musk av, det rör sig om reportrar som jobbar för The New York Times, The Washington Post och CNN.

Nu skriver Elon Musk i ett inlägg på Twitter att konton som följer hans position återigen kommer att öppnas. Han höll också en omröstning om huruvida kontona skulle öppnas nu eller inom en veckans tid. Nära 59 procent av knappt 3,7 miljoner röster röstade för att de skulle öppnas direkt.

"Folket har talat. Konton som hängde ut min position kommer få sin avstängning hävd nu", skriver Musk på Twitter.

Några journalisters konton hade på lördagen öppnats igen, men inte alla.

Elon Musk genomförde en snarlik omröstning om USA:s tidigare president Donald Trump, som stängdes av efter stormningen av Kapitolium, åter skulle få tillträde till plattformen.

Twitter meddelar också att bolaget fortsätter att utreda och återinföra konton som stängdes av under den gamla Twitter-ledningen.

Musks avstängningar har fått skarp kritik från såväl medieorganisationer, FN och EU – som hotat med sanktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!