Elprischock hotar om rysk gas stoppas

EU skulle klara ett tvärstopp för rysk gas utan någon omedelbar ekonomisk katastrof, enligt Klaus-Jürgen Gern, prognoschef på Kiel Institut für Weltwirtschaft. Men nästa vinter skulle det nog smälla till med industriell recession och skenande elpriser, varnar han.

Naturgas – till största delen från Ryssland – har blivit en allt viktigare kraftkälla för Europa, inte minst för EU:s ekonomiska motor Tyskland. Arkivbild

Naturgas – till största delen från Ryssland – har blivit en allt viktigare kraftkälla för Europa, inte minst för EU:s ekonomiska motor Tyskland. Arkivbild

Foto: Segei Grits/AP/TT

Ekonomi2022-02-26 07:42

Rysslands aggressionskrig mot Ukraina har ritat om den säkerhetspolitiska kartan. Ett EU-embargo mot rysk gas, olja och kol är inte längre otänkbart – även om meningarna går isär vad gäller sannolikheten och effekterna.

Klaus-Jürgen Gern på Kiel-institutet tillhör de ekonomer som tror att Ryssland kan komma att "stänga kranen", som motåtgärd om EU inför riktigt kännbara sanktioner. Han vill inte heller utesluta att EU-länderna inför ett gasembargo – beroende på hur blodigt kriget i Ukraina blir.

– Det skulle få en ganska betydande effekt på priserna och ekonomiskt, inte bara för Tyskland utan för alla länder som importerar gas och olja, säger han.

Problematiskt till hösten

Fast på kort sikt tror han inte det skulle leda till någon omedelbar ekonomisk katastrof. Naturgaslagren i EU har i år börjat normaliseras efter krisnivåerna hösten 2021. Dessutom är vintern i teknisk mening slut på den europeiska kontinenten, vilket drar ned uppvärmningsbehovet.

På sommaren ligger gaskonsumtionen normalt i EU på 30-40 procent av vinterförbrukningen, enligt Gern.

– Vi skulle troligen kunna förse industrier och hushåll med el och gas de närmaste månaderna med de lager vi har och med leveranser från andra källor, säger han.

– Men till hösten skulle det bli problematiskt. Vi skulle behöva ägna de närmaste månaderna åt att försöka hitta sätt att ersätta så mycket av den ryska gasen som möjligt, tillägger han.

Utrymmet att öka inflödet av gas från andra håll är dock begränsat. Gasproduktionen i Västeuropa är redan i princip så hög den kan bli med befintliga anläggningar. Och att öka importen av flytande naturgas (LNG) med inköp på världsmarknaden är begränsat – bland annat då kapacitetstaket i LNG-terminaler måste byggas ut för att ta emot större volymer, vilket antas ta minst 3-5 år.

Kolkraft och kärnkraft

Ökad produktion av kolkraft kan hjälpa något. Och det kan mycket väl fattas beslut om förlängd driftstid för de sista sex kärnkraftverken i Tyskland, som enligt plan ska avvecklas i slutet av 2022. Ett eller två år till tror Gern är möjligt att förankra politiskt även bland kärnkraftsmotståndare.

Men inget av detta skulle räcka. I Tyskland står står naturgasen inte bara för omkring 15 procent av el och uppvärmning. Naturgasen är dessutom en avgörande insatsvara i tung tysk industri – bland annat för produktion av stål och gödsel.

– Vi skulle troligen få en industriell recession och då blir kostnaden för tyska hushåll betydande, säger Gern.

Oliver Rakau, tysk chefsekonom på analyshuset Oxford Economics, ser inte ett embargo mot rysk gas som troligt. Inte heller mot ryskt kol eller rysk olja.

– Det vore en massiv eskalering, ett verktyg som inte ens användes under Kalla kriget. Det är inte något vi ser som ett särskilt troligt scenario, säger han till TT.

Ryssland behöver gasintäkterna

Han tror inte heller att Ryssland – om inte krigsskador stoppar leveranser – kommer stoppa gasflödet.

– Det finns en liten sådan risk. Men de behöver gasintäkterna och de har ingen infrastruktur på plats för att sälja den till andra länder, som Kina till exempel, säger han.

– Om du skulle skära av Ryssland helt och hållet från den europeiska marknaden skulle det troligen trycka upp gaspriserna på världsmarknaden mycket högre under en lång period. Och jag vet inte om det är en hållbar väg att gå på sikt, även om det politiskt är något vi nu har börjat diskutera, tillägger han.

Han är dessutom tveksam till om EU verkligen på några års sikt kommer klara av att helt bygga bort beroendet av rysk gas – en strategi som Kiel-institutet i en rapport i veckan målade upp som tänkbar.

– Vi har ända sedan Rysslands annektering av Krim 2014 pratat om att Tyskland borde minska beroendet av rysk gas. Men inget har ju hänt, säger Rakau.

Härifrån kommer EU:s naturgas, andel i procent 2021.
Härifrån kommer EU:s naturgas, andel i procent 2021.
Fakta: Ryssland dominerar som gasleverantör

Leveranserna av rysk gas från produktionen i Sibirien går dels via Ukraina. Till det kommer den rysk-tyska gasledningen under Östersjön, Nord Stream, den så kallade Yamal-ledningen via Belarus och ett gasflöde söderifrån in i Europa via ledningar i Svarta havet och Turkiet.

Enligt branschstatistik har Europas beroende av naturgas – mätt som andel av den totala kraftkonsumtionen – ökat från några enstaka procent på 1960-talet till cirka 25 procent 2020. Och Ryssland är nummer ett som gasleverantör, med en marknadsandel på 48 procent av EU:s gasimport. Nummer två är Norge, med 18 procent, enligt senast tillgängliga data från importen 2021 hos EU:s statistikbyrå Eurostat.


Fakta: Så påverkas svenska elpriser

Svenska elpriser slog nya rekord i fjol. En avgörande faktor bakom prisuppgångarna var höga priser på gaskraft på den europeiska kontinenten – bland annat sedan Ryssland under sommaren drog ned på leveranserna av naturgas vilket gjorde att hösten inleddes med ovanligt små lager inför uppvärmningssäsongen.

I genomsnitt lyfte elpriser i Europa med 200 procent mellan april och oktober 2021.

Priserna i grannländer som Tyskland och Danmark påverkar prissättningen på den svenska elmarknaden. Det är en effekt av att Sverige sedan en tid är en del av den europeiska elmarknaden, där marknadspriset avgörs genom så kallade marginalprissättning i grossistledet och att el från lågprisområden som Sverige flödar till högprisområden söder ut.

Källa: Energimarknadsinspektionen


Fakta: Rysslands framtid som gasleverantör i blåsväder

Oavsett om det blir någon typ av EU-embargo mot rysk gas eller om Vladimir Putin väljer att stänga av gasflödet i Ukrainakrigets kölvatten innebär veckans ryska attack mot Ukraina att hela EU nu väntas göra stora investeringar för att på sikt – stegvis – radikalt minska beroendet av Ryssland som energileverantör.

Det gäller inte minst i Tyskland som redan beslutat att lägga tillståndsprövningen av den nya rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 på is tillsvidare.

Hela västvärlden kommer att vända sig från Ryssland. Vi kommer att diversifiera vårt energisystem. Vi kommer inte köpa ryskt kol och gas i samma utsträckning i framtiden, sade Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Robert Habeck i en intervju med nyhetsbyrån AP i torsdags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!