Enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz är måndagens prisnivå i norr rekordartat hög.
– Jag tror spontant att morgondagens pris är det högsta någonsin i SE1 och SE2, och då menar jag sedan vi delade in Sverige i fyra elområden, säger han.
Hans bild delas av Magnus Thorstensson, analytiker vid Energiföretagen.
– Det rör sig sannolikt om ett rekord, jag har inget minne av att priset varit så högt i norra Sverige tidigare, säger han.
Dagspriset på terminsmarknaden hamnar på exakt samma nivå i alla fyra prisområden på den svenska elmarknaden, 2:78 kronor per kilowattimme i snitt. Det kan jämföras med prisnivåer på lite drygt 20 öre per kilowattimme för bara tio dagar sedan.
Isläggning driver upp priset
Huvudskälet till måndagens – och helgens – höga elpriser är enligt Christian Holtz att vattenkraftproducenter i Luleälven påbörjat sin isläggning – som tillfälligt minskar verkens produktion.
– Man började med isläggningen i torsdags och ska hålla på med det till och med måndag eller tisdag. Det är något man gör varje år inför vintern, eftersom man vill ha ett jämt fint istäcke på älven som vattnet kan flyta under, säger han.
Enligt Vattenregleringsföretagen, som hanterar isläggning i ett antal stora älvar mellan Dalarna och Västerbotten, har processen där ännu inte kommit igång.
TT: Att isläggningen i just Luleälven påverkar priset på det här sättet, hör det till vanligheterna?
– Nej, det gör det nog inte. Men Luleälven är den största och viktigaste älven, och rent kraftproduktionsmässigt är det den man brukar ha koll på varje år, säger Christian Holtz.
Låg vindkraftsproduktion
En annan delförklaring till den höga prisnivån är enligt Christian Holtz en för tillfället låg vindkraftsproduktion i Norden och i norra Tyskland. Även fallande temperaturer anses spela in och öka efterfrågan på energi.
Landets fyra elprisområden kommer under måndagen ha exakt samma dags- respektive timpris, enligt Nord Pools hemsida. Pristopp blir 3:68 kronor per kilowattimme under eftermiddagen.
Christian Holtz säger att ett enhetligt pris var vanligare förr.
– Fram till för två år sedan var det väldigt vanligt med samma pris i hela Sverige. Men på senare år har man byggt ut mycket vindkraftsproduktion i norr och stängt ned i söder. Vi har därtill haft stora problem i överföringskapaciteten, vilket gjort att vi kanske vant oss med stora prisområdesskillnader.