Elpriset rekordhögt i södra Sverige

Elpriset i södra Sverige har stigit till en rekordhög nivå, rapporterar Dagens Industri.

Elpriserna har nått rekordhöga nivåer. Arkivbild.

Elpriserna har nått rekordhöga nivåer. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2021-08-16 18:44

Elpriset i södra Sverige har stigit till en rekordhög nivå, rapporterar Dagens Industri. På elbörsen Nord Pool noterades förra veckan ett dygnsmedelpris på 1,09 kronor per kilowattimme - över det tidigare rekordet från februari 2020, enligt konsultföretaget Sweco.

Det höga priset är sannolikt en följd av de höga priserna på kontinenten, där både utsläppsrätter och priserna på naturgas och kol stigit rejält.

– Men även det faktum att den nordiska vattenkraften fått se en ovanligt försvagad hydrologisk situation bidrar, säger Gustaf Rundqvist Yeomans, elmarknadsanalytiker vid Sweco, till DI.

En kraftig prisuppgång märks även på terminsmarknaden. Det närmaste kvartalskontraktet på nordisk el var förra veckan det högsta för frontmånadskontrakt sedan 2011, enligt Sweco.

Fortsatta prisuppgångar väntas.

– Delvis på grund av att det höga utsläppsrättspriset är här för att stanna och delvis för att återhämtningen i världsekonomin, och därmed priserna på kol och gas, bör fortsätta, säger chefsanalytiker Arne Bergvik vid Jämtkraft till DI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!