Hela Nya Zeelands årliga energiförbrukning – eller utvinning av världens näst största kryptovaluta ether. Båda gör av med lika mycket elektricitet – men det kan det bli ändring på nu.
I dagarna genomför utvecklarna av Ethereum, plattformen bakom ether, en uppdatering av valutan där man upphör med kryptomining och i stället byter till en mer energisnål utvinningsmetod. Det beräknas minska elanvändningen med mer än 99 procent.
Metoden som används nu, av bland annat de största kryptovalutorna bitcoin och ether kallas proof-of-work. Den går förenklat ut på att man låter kraftfulla datorer lösa svåra kryptografiska problem – något som drar enorma mängder ström.
Ethereums nya metod, som kallas proof-of-stake, går ut på att använda sig av befintlig kryptovaluta i stället för att använda sig av datorkraft – och det sparar därför mycket el.
– Med proof-of-stake kommer man inte längre att behöva ha miningdatorer som drar en massa ström och det löser problemet med energislöseriet, säger SEB:s chefstrateg Johan Javeus.
Billig, grön el har lockat
Tidigare har en stor del av kryptovalutorna brutits i Kina, speciellt i den norra delen av landet där elen har varit billig. Men när Kina förbjöd brytningen av kryptovalutor förra året och kritiken mot valutornas miljöpåverkan blev allt starkare riktades vissa av producenternas blickar i stället mot Norden, där elpriserna var låga, beskattningen förmånlig och det fanns god tillgång på grön energi.
I dag finns det svenska serverhallar som bryter bland annat bitcoin. I Sverige uppgick elkonsumtionen för utvinning av bitcoin till en terawattimme på årsbasis, vilket motsvarar elförbrukningen för 200 000 hushåll, enligt Naturvårdsverket och Finansinspektionen.
– När hela Europa lider av elbrist blir det alltmer provocerande att man ska använda den el som finns till kryptovaluta, säger Johan Javeus.
Att elpriserna i år rusat i Europa, samtidigt som kryptovalutornas värde har rasat, har troligen lett till att mycket av kryptobrytningen flyttat till andra delar av världen där elen är billigare, säger Johan Javeus.
Sedan årsskiftet har värdet på både bitcoin och ether rasat över 50 procent. Under onsdagseftermiddagen handlades bitcoin och ether för 215 219 kronor respektive runt 16 993 kronor.
Fler kan ta rygg
Det finns stora incitament för fler kryptovalutor att ta rygg på ether och den mer elsnåla utvinningsmetoden. Inte bara på grund av att man löser energiproblemet.
Bytet till proof-of-stake är nämligen inte den enda förändringen som planeras för ether.
– I dag har Ethereum stora problem med att få kapaciteten i nätverket att räcka till. Det har lett till flaskhalsar som gjort det väldigt dyrt att göra transaktioner på blockkedjan. Även kapacitetsproblemen ska lösas med den nya versionen av Ethereum, även om de förändringarna kommer att dröja ytterligare ett tag, säger Johan Javeus.
Men att den allra största kryptovalutan – och energitjuven – bitcoin kommer att ta efter ligger inte i korten, enligt Johan Javeus.
– Det finns inga planer på att ändra verifieringsmetod och så länge man använder proof-of-work så kommer bitcoinnätverket att fortsätta förbruka väldigt mycket ström.