Elstöd till företag kan dröja länge

Regeringen har mycket att reda ut innan elstödspengar kan trilla in på företagskonton i södra och mellersta Sverige. Företagen kan få vänta länge på pengarna.

Regeringen och energi-och näringsminister Ebba Busch (KD) har en rad saker att reda ut innan elstödet till företag, kommuner, organisationer och föreningar kan börja betalas ut någon gång nästa år.

Regeringen och energi-och näringsminister Ebba Busch (KD) har en rad saker att reda ut innan elstödet till företag, kommuner, organisationer och föreningar kan börja betalas ut någon gång nästa år.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2022-12-02 05:00

Regeringen har en del att klara ut före det att också företag, organisationer, föreningar, kommuner och andra elkunder kan få sina elstödsutbetalningar.

Det kan handla om över 20 miljarder kronor, några miljarder mer än de 17 miljarder som väntas betalas ut till hushållen.

Ska skatteskulder diskvalificera från stöd? Vem ska ta hand om storförbrukarnas ansökningar? Det är bara några av frågorna.

Inte bestämt

Och regeringen har inte bestämt sig än för om stödet ska anmälas till kommissionen för avstämning mot EU:s regler för statsstöd.

Det finns risker med att göra det: Det kan leda till att det drar ut på tiden med utbetalningar.

Det finns också risker med att låta bli: Skulle det strida mot reglerna kan företagen som får stöden tvingas att betala tillbaka pengarna.

Hushållen ska börja få pengar i februari. Om inget oförutsett inträffar, enligt regeringen.

Vågar inte

För företagen vågar regeringen inte ge någon tidpunkt.

– Det behöver beredas ytterligare, det är komplext givet att det är många företag och stora företag. Vi behöver landa i en rättssäker modell där vi ser till att företag som har rätt till stöd får det, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid pressträffen där hon aviserade pengar till hushållen.

En sak verkar i alla fall klar – företagen kommer att behöva ta upp elstödet som en intäkt för beskattning.

"Precis som att företag gjort avdrag för höga elkostnader så kommer de att betala skatt på elstödet. Det följer av inkomstskattelagen." skriver Mia Widell, presschef hos Ebba Busch i ett sms till TT.

Betala ut

Försäkringskassan har fått regeringens uppdrag att betala ut stöden, i samarbete med Svenska kraftnät. Försäkringskassan ska sköta utbetalningar till cirka 4,4 miljoner hushåll och 600 000 företag i södra och mellersta Sverige. Det är bara där, i elområde 4 och 3, som stöd ges.

Även för företagen behöver Försäkringskassan kontonummer, för utbetalningar till dem som elkunder.

– Det är det samarbetet med Svenska kraftnät handlar om, att säkerställa att vi får rätt uppgifter, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.

Söker svar

Det finns fler frågor som kräver svar.

– Finns det några undantag för utbetalningarna som vi behöver ta hänsyn till, till exempel om man har stora skatteskulder eller driver rent kriminell verksamhet? Det är den typen av besked jag behöver ha för att bygga ett system, säger Nils Öberg och efterlyser vägledning från regeringen i kommande förordningar.

Systemet måste utformas så att det inte går att manipulera och kontroller måste kunna göras i efterhand för att se att pengarna hamnat rätt.

Regeringens första utkast till förordning om elstödet rör bara hushållen. Planen är att den ska beslutas dagarna före jul.

Fler förordningar kan behövas för att ge myndigheterna riktlinjer för företagsstödet, men de är inte klara.

– Men så fort vi har alla förutsättningar när det gäller företagen kommer det att gå snabbt för Försäkringskassan att skifta från utbetalningar till hushåll till utbetalningar till företag, säger Nils Öberg.

Energimarknadsinspektionen ändrade Svenska kraftnäts modell för stöd genom att sätta ett ersättningstak för storförbrukare. Det gäller kunder som använde över tre (3) miljoner kilowattimmar (kWh) under den aktuella tolvmånadersperiod det gäller – oktober 2021 till och med september 2022.

Taket innebär att en kund i elområde 4 i södra Sverige kan få max 2,3 miljoner kronor i stöd och kunder i elområde 3 max 1,7 miljoner, utan särskild ansökan.

Måste ansöka

Om de vill ha stöd för kostnader för förbrukningen över tre miljoner kWh måste de ansöka om det. De ska då visa upp sina elräkningar för att redovisa vilka faktiska kostnader de har haft – tanken är att de inte ska överkompenseras. Många företag och kommuner, till exempel, kan ha haft bundna avtal med fast pris som gjort att de inte drabbats av stegrade elräkningar.

Svenska kraftnät ser behov att klara ut detaljer för att ersättningen ska bli den rätta. Det handlar bland annat om att avgöra hur mycket av ett fast avtalspris som ska tas med för att beräkna ett företags faktiska elkostnad. Det är något regeringen måste ta ställning till.

Att storförbrukare måste lämna in en ansökan för att få stöd över taket betyder också att någon myndighet måste få uppdraget att ta emot och pröva ansökningarna. Det är inget Försäkringskassan vill ta på sig.

Fakta: Stödet till företag och hushåll

Det elstöd som regeringen hoppas ska kunna betalas ut till hushåll i februari kan röra sig om cirka 17 miljarder kronor, enligt beräkningar gjorda av Energimarknadsinspektionen (EI).

Det bygger på förbrukningsstatistik från SCB som visar att omkring 30 procent av den tillgängliga potten flaskhalsavgifter hos Svenska kraftnät, 55,6 miljarder, skulle gå till hushållen.

Svenska kraftnät, som tog fram grundförslaget till stödet, har sagt att ungefär en tredjedel av de 55,6 miljarderna skulle gå till hushåll.

Hur många miljarder som kommer att gå till företag är ännu oklart, sedan EI satt ett tak för storförbrukare. Taket innebär att önskemål om mer stöd, över taket, kräver att företagen i en ansökan visar på faktiska kostnadsökningar. Företag som prissäkrat sig ska inte överkompenseras.

Enligt EI innebär taket att 21-23 miljarder kronor kan betalas ut utan ansökningar från mottagarna, medan 16-18 miljarder kräver motivering i ett ansökningsförfarande.

Källor: Energimarknadsinspektionen, Svenska kraftnät, SCB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!