Svenska kraftnät presenterade på onsdagen ett nytt förslag om elprisstöd till företag, kommuner och föreningar – ett elstöd med ett tak som baseras på EU:s statsstödsregler.
Johan Grip, chefsekonom vid Företagarna, säger att den nya utformningen var förväntad, eftersom det tidigare förslaget föll på statsstödsreglerna.
Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom vid Svenskt Näringsliv, är inne på samma linje.
"Det är en förväntad modell givet den situation som uppstått, och det är också rimligt att företagen får del av flaskhalsintäkterna, säger han och tillägger att deras bedömning är att den här modellen har bättre förutsättningar att godkännas", skriver Frycklund till TT.
För långsamt
Det tror även Grip. Däremot vågar han inte tro på att det ska gå igenom smärtfritt.
– Det jag känner oro kring är att det kommer att dra ut på tiden, säger han.
Han syftar på hela processen. Först ska det ansökas om tillstånd från EU-kommissionen, sedan ska förslaget tillbaka och därefter behöver Svenska kraftnät hjälp med att betala ut pengarna, menar Grip.
– Dessutom verkar regeringen ovillig att använda Skatteverket för de här utbetalningarna och då riskerar det här att bli väldigt dyrt och ta väldigt lång tid.
Sänka skatten
Grip anser att regeringen är skyldig svenska småföretagare andra åtgärder och föreslår att man ska sänka skatten och momsen på el. Enligt honom är det inte uppenbart att det skulle vara inflationsdrivande.
– Det skulle hjälpa hårt trängda hushåll och företag i alla storlekar i hela landet och det skulle vara proportionerligt till hur mycket el de faktiskt använder, säger han och fortsätter:
– Jag förstår faktiskt inte hur en moderat finansminister inte kan tänka sig att sänka skatten i det här pressade läget.
TT: Om man bortser från att processen kan ta lång tid, är modellen då fungerande?
– Det är i princip samma förslag som det förra. Det som är synd är att de inte tog chansen den här gången och såg till att företag som har drabbats hårt i elområde ett och två av stigande elpriser också omfattas.