Sveriges nej till kinesiska Huawei angående 5G-utbyggnad i Sverige kan få konsekvenser för den svenska telekomjätten Ericssons affärer i Kina. Just nu pågår en upphandling i Kina om 5G-utbyggnad, men hur Ericsson ligger till i den affären är ännu oklart. Klart är i alla fall att Ericsson hittills har sålt för 2,5 miljarder mindre under andra kvartalet i år jämfört med samma tid i fjol.
– Vi har tidigare flaggat för riskerna kring att vi kommer att förlora betydande marknadsandelar i Kina på grund av svenska PTS (Post- och telestyrelsens) beslut att inte tillåta kinesiska leverantörer i det svenska 5G-nätet. Den risken är fortsatt hög. Vi ser en kraftig nedgång redan i andra kvartalet, säger Börje Ekholm.
TT: Hur tycker du att svenska domstolar och myndigheter har agerat i den här frågan?
– Nationell säkerhet måste Sverige fatta beslut om, det har vi full respekt för. Men vi som svenskt företag har de facto 99 procent av försäljningen utanför Sverige, så för oss är det oerhört viktigt att frihandeln också beaktas i sådana här beslut. Här tycker jag att Sverige har valt en linje som är lite annorlunda än vad andra länder har gjort, och det påverkas vi av, säger Ekholm.
"En av största affärerna någonsin"
Men det finns andra länder än Kina som bygger 5G-nät. Utrullningen av 5G pågår runt om i världen och Ericsson har nu säkrat ett tungt kontrakt värt 8,3 miljarder dollar med amerikanska Verizon, motsvarande 72 miljarder kronor. Verizon, med svenska vd:n Hans Vestberg som tidigare rattat Ericsson, är en av de absolut tyngsta aktörerna på den amerikanska marknaden.
– Det är en av de största affärerna vi någonsin har skrivit på. Vi kommer att bygga ut deras 5G-nät i USA. De är väldigt tidiga med att bygga ut 5G-nät och det gör att vi kommer att vara en av deras större partners, säger Börje Ekholm.
Ericsson har även skrivit på ett antal andra avtal och ska bland annat bygga ut nätet i Malaysia. Bolaget ser en stark efterfrågan när det gäller 5G i Asien.
– Vi bygger också andra operatörer globalt och de är ganska stora, de här avtalen, säger Ekholm, men vill inte hinta om det finns ytterligare storkontrakt i sikte.
Aktien rasade
Börje Ekholm är nöjd, trots att resultatet var något lägre än analytikernas förväntningar som enligt Refinitivs sammanställning låg på 6,0 miljarder kronor. Desto mer negativ var reaktionen på aktiemarknaden. Aktien rasade 9,4 procent.
– Tittar vi på företaget har vi bra momentum i affären. Vi har sett en bra tillväxt i kvartalet, vi har vuxit 8 procent organiskt, och det trots att vi har haft en kraftig motgång i Kina men också lägre intäkter från vår patentverksamhet, säger Börje Ekholm.
Ericssons omsättning under kvartalet uppgick till 54,9 miljarder kronor jämfört med 55,6 miljarder kronor ett år tidigare. Snittprognosen för omsättningen låg på 57,1 miljarder kronor, enligt Refinitiv.
Cybersäkerhet viktig fråga
Den senaste tiden har flera företag utsatts för stora hackerattacker. Bland annat tvingades dagligvaruhandelskedjan Coop att hålla stängt i flera dagar på grund av hinder med betalningen i butikerna, och i USA lamslogs en stor oljeledning för en tid sedan med stora konsekvenser. Frågan är hur datasäkerhet och hackerattacker påverkar ett företag inom telekombranschen, så som Ericsson.
– Cybersäkerhet är vår tids största fråga. Vi kommer att se mer hackerattacker och det måste alla företag vara förberedda på. Men jag tror också att länder måste titta på det på ett annat sätt och ha nationella cybersäkerhetscenter.
Men problemet kommer inte att hindra utvecklingen av digitaliseringen, tror Börje Ekholm.
– Vi är på väg in i en digitalisering av samhället, det kommer vi att fortsätta med. Vi har löst teknikfrågor förr och det kommer vi att göra även här, säger han och påpekar att då bilen en gång lanserades gick folk och viftade med flaggor framför.
– Men det behöver vi inte göra längre.