"En rysare framför oss"

Tillväxt, men ändå sämre än väntat. Sveriges BNP växte med 0,9 procent under andra kvartalet. Nu väntar lågkonjunkturen, frågan är bara hur djup den blir.
–Vi har en rysare framför oss, säger Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg.

Sveriges BNP-tillväxt tappar fart jämfört med förra mätningen. Arkivbild.

Sveriges BNP-tillväxt tappar fart jämfört med förra mätningen. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2022-08-29 08:05

Jämfört med motsvarande period 2021 ökade BNP med 3,8 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

"Efter ett förhållandevis svagt första kvartal tilltog BNP-tillväxten under andra kvartalet. Uppgången förklaras i huvudsak av investeringar i näringslivet samt av hushållens konsumtionsutgifter", säger Jessica Engdahl, sektionschef på nationalräkenskaperna på SCB i ett pressmeddelande.

Uppgången i BNP-tillväxten kommer främst från svensk konsumtion utomlands i samband med semestrar och utgifter för fritid och underhållning, skriver SCB i en kommentar.

Problemen framför oss

– Det var ett helt okej andra kvartal, men problemen ligger framför oss, säger Alexandra Stråberg.

Detaljhandeln föll, och det är tecken på att svensken börjar hålla hårdare i sin plånbok, förklarar hon. Det i sin tur gör att ekonomin inte kommer att växa som förr.

– Utsikterna är ganska usla både för Sverige och för omvärlden, och här spelar energipriser en stor roll säger hon.

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur, konstaterar hon, och nu gäller det att försöka undvika en allvarlig svacka. Men det är ett svårt trick, att både undvika en allvarlig lågkonjunktur och att stabilisera inflationen, förklarar hon.

– Vi är bakbundna av inflationen. Räntevapnet måste bita. Under pandemin kunde ekonomin stimuleras, eftersom vi hade låg inflation. Men nu går inte det.

Laura Hartman, ekonom på LO, är inte så förvånad över att BNP-siffran. Många bedömare hade väntat sig en högre tillväxt, men inte hon.

– Jag är dock bekymrad. Vi är på väg in i en lågkonjunktur, med tillväxt som avtar och arbetslöshet som ökar. Det är ett svårt läge, eftersom vi samtidigt har hög inflation, säger Laura Hartman.

Arbetslösheten måste bekämpas effektivt nu, understryker hon. Både för dem som behöver ställa om och för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Även om arbetslösheten inte har börjat öka totalt sett så är det ett inflöde av nya arbetslösa, konstaterar hon. Laura Hartman befarar att arbetslösheten nu kan dra iväg, och det från en som hon tycker redan hög nivå.

– Arbetslösheten är ett område där man behöver tänka klokt.

Hushållens konsumtion

Den siffra som Alexandra Stråberg tycker är viktig att hålla koll på framöver är hushållens konsumtion. Det är den som kommer att visa hur vi svenskar beter oss när vi får det kärvare.

– Vi har en rysare framför oss, säger Alexandra Stråberg.

Den svaga kronan kan möjligen fungera som en slags stötdämpare för exporten från Sverige, och kanske kan mildra smällen, tror hon.

Svensk export steg med 1,1 procent medan importen ökade med 2,5 procent men sammantaget drog exportnettot ned BNP-tillväxten med 0,5 procentenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!