Energideklarationer ett trubbigt vapen

Systemet med energideklarationer skulle leda till energisnålare byggnader. Riksrevisionens granskning visar dock att det endast har haft små effekter på köparnas val av hus och viljan att energieffektivisera.

Bristande uppföljning gör det svårt att se om energiförbrukningen har påverkats av systemet med energideklarationer. Arkivbild.

Bristande uppföljning gör det svårt att se om energiförbrukningen har påverkats av systemet med energideklarationer. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2021-06-18 03:03

Sedan 2009 ska alla småhus som säljs i Sverige ha en energideklaration, som beställs och betalas av husets ägare. Om det går att förbättra byggnadens energiprestanda ska energideklarationen också innehålla rekommendationer om kostnadseffektiva åtgärder.

Systemet bottnar i ett EU-direktiv, men nu visar Riksrevisionens granskningsrapport att en majoritet av husköparna förvisso tar del av energideklarationen, men påverkas bara marginellt i valet av hus eller viljan att energieffektivisera.

"Nästan hälften av köparna uppger att de helt bortser från energideklarationen i valet att köpa ett specifikt hus. De åtgärder som rekommenderas i energideklarationerna genomförs sällan", säger Emelie Lilliefeldt, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att det genomsnittliga antalet rekommenderade åtgärder i energideklarationerna har minskat sedan 2012 – tvärtemot ambitionerna.

Systemet kan dock ha haft viss effekt på huspriserna: småhus i den sämsta energiklassen säljs för 10–11 procents lägre pris än hus i den bästa energiklassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!