Enig direktion bakom räntehöjning

Riksbankens direktion, med Stefan Ingves som ordförande, var enig i sitt beslut att höja styrräntan med 0,25 procentenheter på det penningpolitiska mötet i slutet av april, visar ett protokoll. Beslutet att börja minska innehavet på portföljen av värdepapper hade också stöd av alla ledamöter.

Riksbankens direktion, med chefen Stefan Ingves, var enig om de penningpolitiska åtstramningarna som presenterades i slutet av april. Arkivbild

Riksbankens direktion, med chefen Stefan Ingves, var enig om de penningpolitiska åtstramningarna som presenterades i slutet av april. Arkivbild

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ekonomi2022-05-06 10:00

"Ledamöterna påtalade att osäkerheten kring inflations- och tillväxtutsikterna i såväl Sverige som omvärlden nu är ovanligt stor. Men alla ledamöter betonade samtidigt att de är beredda att höja räntan snabbt om det skulle visa sig vara nödvändigt för att i ett rimligt tidsperspektiv säkerställa att inflationen återförs till inflationsmålet", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Diskussion kring räntebanan

Det förekom dock en del diskussion kring räntebanan, det vill säga Riksbankens syn på behovet av framtida räntejusteringar.

Räntebanan pekar just nu på en 100-procentig sannolikhet för en höjning av styrräntan till 0,50 procent i juni och 0,75 procent i september och därefter en 90-procentig sannolikhet för en höjning till 1 procent i november.

Därefter pekar räntebanan mot ytterligare stegvis höjningar till cirka 1,18 procent om ett år, 1,57 procent om två år och 1,81 procent om tre år.

"Jag hade föredragit en räntebana med totalt två till tre höjningar i år och sedan gradvisa höjningar framöver till en lägre nivå än den som räntebanan indikerar", sade vice riksbankschef Anna Breman på mötet enligt protokollet.

"Men eftersom jag fullt stödjer räntehöjning idag och förväntar mig ytterligare åtminstone en till i år reserverar jag mig inte mot räntebanan", tillägger hon.

Martin Flodén är också osäker på räntebanan.

"Jag misstänker att räntehöjningar enligt vår plan i kombination med de höga konsumentpriserna kommer att leda till en lite snabbare inbromsning av den ekonomiska aktiviteten än vad som ligger i vår prognos och att det då blir lämpligt att höja räntan i en långsammare takt än vad förslaget till räntebana indikerar", sade han.

Mycket stor osäkerhet

Men inte heller Flodén reserverade sig mot beslutet.

"Osäkerheten om vilken penningpolitik som kommer att bli motiverad framöver är som sagt mycket stor och jag utesluter inte att det kan behövas ännu snabbare räntehöjningar än vad som ligger i prognosen", sade han.

Nordea-ekonomen Susanne Spector noterar att Riksbanken nu är fullt fokuserad på inflationsbekämpning.

"Ingves visar vägen, de andra ledamöterna rättar in sig i ledet", skriver hon.

Enligt Nordeas ekonomer är risken att det kommer att krävas mer åtstramningar än de tre räntehöjningar i år som ligger i räntebanan i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!