Erdogan hoppas på lösning om spannmålsblockad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är fortfarande hoppfull om en uppgörelse om Ukrainas blockerade spannmålslager. Moskva kräver att FN:s generalsekreterare agerar i tvisten.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin vid tisidagens möte i Teheran.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin vid tisidagens möte i Teheran.

Foto: Sergei Savostyanov/AP/TT

Ekonomi2022-07-20 09:20

Recep Tayyip Erdogan säger på onsdagen att han hoppas kunna ta emot Ryssland och Ukraina för fortsatta samtal senare i veckan om spannmålsexporten. Han tillade att han fortfarande är hoppfull om en lösning.

Ryssland och Ukraina har med Turkiet och FN som medlare förhandlat om en överenskommelse som skulle möjliggöra export av miljontals ton av ukrainskt spannmål, som blockerats på grund av kriget.

Oväntat villkor

Rysslands president Vladimir Putin sade efter ett samtal med Erdogan i Teheran sent på tisdagen att parterna kommit närmare en överenskommelse. Men satte oväntat ett villkor för att gå med på en uppgörelse.

– Vi kan underlätta exporten av ukrainskt spannmål, men vi utgår ifrån att alla restriktioner gällande leveranser av ryskt spannmål lyfts, sade Putin vid en presskonferens.

Den ryske presidenten preciserade inte vilka restriktioner han syftade på. Rysk spannmålsexport omfattas inte direkt av de internationella sanktionerna även om dessa kan försvåra transporter och betalningar.

EU lättade på onsdagen något på sina sanktioner för att bemöta Moskvas anklagelser om att sanktionerna leder till matkris. Ryska banker får tillgång till tidigare låsta tillgångar som kopplas till handel med livsmedel och gödningsmedel, enligt ett uttalande från ordförandelandet Tjeckien.

Kritik mot FN

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger till ryska statliga medier att Moskva har gått med på "grundläggande principer" för en överenskommelse om Ukrainas spannmål, men att den ukrainska delegationen vägrat godkänna en klausul om att skydda den ryska exporten.

Lavrov kritiserar FN-medlarna för att inte ha agerat i förhandlingarna.

– FN-delegationen höll helt enkelt tyst. I går skickade vi en signal till generalsekreteraren och undrade hur detta är möjligt. Det är ju trots allt ert initiativ, säger Lavrov med syftning på FN-chefen António Guterres.

Kriget i Ukraina utkämpas i en av världens bördigaste regioner och mellan två av världens största spannmålsproducenter. Upp emot 25 miljoner ton vete och andra grödor blockeras i ukrainska hamnar av ryska krigsfartyg och minor som Ukraina placerat ut för att hindra landstigningsattacker. Blockaden har skapat oro för global matbrist, och har bland annat påverkat fattiga länder i Afrika där spannmålspriserna skjutit i höjden med anledning av det minskade utbudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!