Ericsson får kritik för påstående om klimat

Telekomföretaget Ericsson får nu kritik efter att ha påstått i sin marknadsföring att IT- och kommunikationstjänster kan bidra till att sänka de globala utsläppen med 15 procent till 2030, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ericssons kontor i Kista. Arkivbild.

Ericssons kontor i Kista. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ekonomi2021-12-16 06:25

Ekots granskning visar att företaget grundar påståendet enbart på de positiva effekter av IT-tjänsterna och helt uteslutit de negativa.

Påståendet görs på Ericssons hemsida under rubriken climate action, men informationen är vilseledande anser Vlad Coroama som är en av världens ledande IT- och hållbarhetsforskare.

– Du måste alltid prata om båda sidor. Att uppmärksamma bara de positiva effekterna är vilseledande och det borde inte göras enligt min åsikt säger Vlad Coroama till Ekot.

Ericsson påstår också att utsläppsminskningen är kopplad till utrullningen av 5G-nätet, men det saknas det bevis för, anser Vlad Coroama.

– Bevisen för de här enorma minskningarna är väldigt svaga. De bygger på en felaktig forskningsmetod helt enkelt, säger Coroama.

Enligt Coroama kan den digitala tekniken som underlättar utvecklingen av klimatsmarta tjänster också trigga en rebound, en negativ rekyleffekt genom att öka konsumtionen, en effekt som Ericsson bortser från i sin forskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!