Ericsson redovisar ett rörelseresultat på 7,9 miljarder för fjärde kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 11,9 miljarder under motsvarande period ett år tidigare.
Resultatet var sämre än vad marknaden hade räknat med. Det justerade rörelseresultatet på 8,1 miljarder kronor kan jämföras med en förväntan på marknaden på 10,7 miljarder, enligt Bloomberg.
Ekholm väljer dock att lyfta resultatet får året som helhet:
– Det här var faktiskt ett av de vårt bästa år som företag men viktigast att vi ser att vi är på väg att leverera utifrån den plan som ska ta oss till 15–18 procents marginal till 2024. Investera för framtiden, det är vad vi ska göra.
Stigande omsättning
Omsättningen steg med 21 procent till 86 miljarder kronor, mot 71,3 miljarder ett år tidigare. Detta var i sin tur över snittprognosen bland analytiker, som enligt Bloomberg låg på 84,8 miljarder kronor. Men lönsamheten var något lägre än väntat, med en bruttomarginal på 41,5 procent mot väntade 43,6 procent.
Rörelseresultatet påverkades negativt av tidigare aviserade kostnader på 5,5 miljarder kronor, vilket delvis vägs upp av ökade patent- och licensintäkter, enligt Ericssons bokslut.
– Det finns en mängd faktorer som påverkar det här resultatet, engångsfaktorer, IPR-intäkter men det viktiga är att vi fortsätter att ta marknadsandelar och stärka vår marknadsposition och utvecklas som företag, säger Ekholm.
Styrelsen föreslår en utdelning på 2:70 kronor per aktie, upp från fjolårets utdelning på 2:50 kronor per aktie. Att det nu föreslås en höjd utdelning samtidigt som en avtalsrörelse stundar, ser dock inte Börje Ekholm som något problem.
— Jag tror man måste separera de två frågorna, det är faktiskt så att kapitalägarna också ska ha en avkastning och detta är ett sätt. Det är också en viktig del i att driva ett företag, säger han.
Tvingas spara
Ericsson har inför bokslutet flaggat för att man sätter av 2,3 miljarder kronor för att täcka befarade USA-böter relaterade till mutor till företrädare för terrororganisationen IS i Irak. Detta var ett mindre belopp än befarat, vilket då gav ett lyft för Ericsson-aktien.
– De 2,3 miljarderna är vår bedömning. Sedan har vi inte en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna ännu så det får vi återkomma till när vi har det.
Ericsson ska samtidigt spara 9 miljarder kronor. Enligt Ekholm handlar det om att man nu verkar i en tuff miljö.
– Vi måste spara. Vi kommer att spara på konsulter, när det gäller fastigheter och förenkla processer. Det kommer dessvärre inte bli tillräckligt, säger Ekholm utan att vilja precisera hur många tjänster det handlar om.
– Detta sker över hela företaget.
Då handeln inleddes på Stockholmsbörsen rasade aktien rejält, ned hela 8 procent.