Ericsson kan mista stor marknad efter domen

Beskedet att Huawei portas från Sverige kan innebära dåliga nyheter för svenska bolag.
–Ericsson hade nog gladeligen gett upp den svenska marknaden om de fått Kina, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Ericsson befarar ekonomiska effekter. Arkivbild.

Ericsson befarar ekonomiska effekter. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2021-06-22 16:41

Kinas myndigheter har varit tydliga. Om Huawei stoppas i Sverige kommer det att få konsekvenser, oklart vilka. Ericsson, som har mycket av sin försäljning på den stora kinesiska marknaden, har redan flaggat för att bolaget kan komma att tappa marknadsandelar i Kina, som en effekt av den känsliga svenska tillståndsfrågan.

Den mängd 5g-stationer som ska byggas i Kina saknar motsvarighet, och landet är bara i startgroparna för sin 5G-utveckling. Ericsson har redan vunnit upphandlingar för tiotusentals basstationer i Kina och har dessutom en fungerande organisation på plats.

För Ericssons del skulle en utestängning från Kina innebära att ungefär 8 procent av omsättningen går till spillo, enligt Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Hundratusentals basstationer upphandlas

Hur domen kommer påverka Ericsson i framtiden kommer snart att stå klart, säger Djurberg, när resultatet av kommande upphandlingar redovisas.

– Det är totalt sett ungefär 700 000 basstationer, vilket motsvarar mer än halva världsmarknaden i antal. Det i en marknad där Ericsson har haft ungefär 11 procent av marknaden inom 4G.

Hur stor andel av 5G-marknaden Ericsson får är ännu oklart.

– I marknaden tror de flesta att Ericsson ska ta mellan 0-5 procent av den här upphandlingarna som pågår nu. Jag har gått ut och sagt att jag tror att man inte får någon del på grund av att Kina inte tillåter det.

Med de handelsvolymer som finns på Kinas marknad är det inte oväntat att Ericsson hade önskat ett annat utfall på dagens dom.

Så här skriver Ericsson kommunikationsavdelning i ett mejl till TT efter förvaltningsrättens dom:

"PTS:s beslut, som fastställdes av förvaltningsrätten idag, kan få negativ påverkan på Sveriges och svenska bolags, inklusive Ericssons, ekonomiska intressen".

Hoppas på goda relationer

Den svenska telekomjätten är också av princip emot beslutet, möjligtvis för att blidka kineserna i rädsla för att tappa viktiga kontrakt.

"Ericsson har från första början varit kritiskt mot PTS:s beslut att förbjuda vissa konkurrenter i Sverige. Ericsson tror på öppen handel mellan länder och uppmanar inte till restriktioner för våra konkurrenter", skriver bolaget.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vill inte kommentera domen i förvaltningsrätten förrän den vunnit laga kraft. Men han hoppas att beslutet inte slår tillbaka på Sverige och svenska bolags intressen.

– Handeln är av ömsesidigt intresse för båda länderna. Även Kina tjänar på goda handelsrelationer med Sverige, säger han till TT.

Andra marknader

Daniel Djurberg säger dock att domen som kom i dag var väntad, och att den smäll Ericsson eventuellt får ta om Kina inte upphandlar deras teknik redan är inprisad i aktiekursen.

Dessutom kan andra länders tveksamhet till Huawei innebära att de marknaderna öppnas upp, vilket ger mer att hämta för Ericsson.

Djurberg säger att det redan pågår för fullt.

– Det har pågått i ett år. De (Ericsson) har tagit andelar i Europa, Mellanöstern och Indien. Man kommer säkert vara mer aggressiv i Afrika som i stort sett tidigare var förlorat till Huawei. Man kommer sannolikt också vara mer aggressiv i Sydamerika.

Huawei byts ut

Så, hur påverkar det här det svenska telenätet?

Huawei har varit etablerat i Sverige i cirka 20 år. Den teknik som redan finns i det svenska telenätet bygger delvis på deras hårdvara. När Sverige väl byter över till 5G-teknik kommer all utrustning från Huawei att bytas ut.

– Allt som byggs av 5G är bakåtkompatibelt, så när man bygger ut nytt 5G kommer befintliga system också att bytas över till andra leverantörer. Svenska operatörer måste byta ut befintliga Huaweiprodukter innan 1 januari 2025, säger Daniel Djurberg.

Förutom Ericsson finns ett antal bolag som kan komma att påverkas av Post- och Telestyrelsens (PTS) beslut att utesluta Huawei som leverantör på den svenska 5G-marknaden. Anledningen till att en uteslutning av Huawei kan påverka svenska företag är risken för att Kina svarar med att stänga ute svenska företag.

Fakta: Tvisten mellan Huawei och PTS

Den 20 oktober meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att operatörer som ska delta i den svenska 5G-utbyggnaden inte får använda utrustning från kinesiska Huawei och ZTE.

"Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från Huawei och ZTE", skrev myndigheten i sitt pressmeddelande om beslutet.

Befintlig utrustning från Huawei och ZTE i gamla nät ska också, enligt PTS, tas bort.

Beslutet kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo, inför den kommande auktionen av svenska 5G-frekvenser.

Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag måste rapportera till kinesiska myndigheter.

Huawei nekar till att medverka till spionage och har överklagat beslutet från PTS. Efter rättslig förhandling under våren kommer nu domen från Förvaltningsrätten i Stockholm, som alltså går på PTS linje.

Länder som Australien, Storbritannien och USA har satt stopp för utrustning från Huawei i 5G-näten med hänvisning till att tekniken skulle kunna användas av kinesiska staten för spionage. Flera länder, som Danmark och Norge, har också diskuterat ett nationellt stopp. Även Tyskland har diskuterat frågan men landets nya it-säkerhetslag innebär inte ett explicit förbud mot Huawei-utrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!