Ericsson rasar efter rapporten

Ericsson vinst steg andra kvartalet, men resultatet nådde inte alls upp till analytikernas förväntningar. Kursen rasar efter rapporten och är ned omkring tio procent.

"Vi kommer att fortsätta att se en stor efterfrågan, men det kan bli vissa kvartalsvisa svängningar", säger Ericsson vd Börje Ekholm.

"Vi kommer att fortsätta att se en stor efterfrågan, men det kan bli vissa kvartalsvisa svängningar", säger Ericsson vd Börje Ekholm.

Foto: Andreas Sjölin / TT

Ekonomi2022-07-14 07:02

Telekomjätten redovisar ett rörelseresultat på 7,3 miljarder kronor för andra kvartalet 2022. Det var klart sämre än de åtta miljarder som analytikerna hade räknat med, enligt Bloombergs sammanställning.

– Vi har fokuserat på att kunna leverera. Det kommer med en kostnad, vi har en lite försvagad bruttomarginal, säger vd Börje Ekholm i en intervju med TT.

Börsen reagerar kraftigt negativt på rapporten. Vid 10-tiden var kursen ned runt tio procent.

Börje Ekholm säger att kvartalet har varit komplicerat på många sätt, med alla de problem som finns med leveranser och annat.

Gällande att rörelseresultatet inte nådde upp till analytikernas förväntningar kommenterar han:

– Vad vi kan se är att vi fortsätter leverera på den strategi vi lagt, som innebär att vi ska stärka vår position i mobila nätverk, och där ser vi att vi fortsatt tar marknadsandelar under det här kvartalet.

Ett undantag är Kina, där marknadsandelar tappats.

Tappet i Ryssland: 1,2 miljarder

Ekholm är nöjd med intäktstillväxten, trots oro i omvärlden. Efter Rysslands invasion av Ukraina håller Ericsson på att slå igen verksamheten i landet.

– Det kostar 1,2 miljarder kronor, det är vad verksamheten i Ryssland gått ned med ungefär, säger Börje Ekholm.

– Vi har vuxit med fem procent organiskt. Det är ett kvartal när vi ändå har haft ganska mycket utmaningar med våra leveranskedjor, och det har varit en ganska svår geopolitisk situation, säger han.

Det andra kvartalet har präglats av en svag krona, ökad inflation och en oro för lågkonjunktur. Enligt Ekholm drabbar det deras kunder – men han tillägger att telekom är en bransch som påverkas i mindre grad av lågkonjunktur.

– Vi kommer att fortsätta att se en stor efterfrågan, men det kan bli vissa kvartalsvisa svängningar, säger han.

TT: Höjer ni priset mot kunderna?

– Vi är en affär med långa kontrakt. I takt med att de förnyas så justerar vi naturligtvis villkoren. Men viktigast för oss, det är att fortsätta erbjuda innovativa lösningar.

Inga nya besked

Ericssonledningen upprepar tidigare besked om eventuella miljardböter från amerikanska myndigheter relaterade till de misstänkta Irakmutorna, några nya besked ges inte i rapporten.

– Vi fortsätter att samarbeta med amerikanska myndigheter om händelserna i Irak 2019 som utreds. Det finns inget mer att säga.

TT: När kan mer svar väntas?

– Det går inte att säga. Vi jobbar med myndigheterna och kommer att hålla marknaden informerad i takt med att vi vet.

Amerikanska myndigheter är kända för att kunna döma ut kraftiga sanktioner. Men Börje Ekholm förklarar att Ericsson inte har lagt undan några pengar för eventuella böter.

– Vi kan inte kvantifiera det. Då kan vi inte lägga undan till något som inte kan kvantifieras.

Algoritmhandel

Enligt Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken, är rapporten stark utifrån omsättningen: Fem procent organiskt, trots att de tappat Ryssland.

– Däremot är kostnadsökningarna högre än väntat. Det slår hårt på bruttomarginalen och rörelseresultatet som kommer in är nio procent under förväntansbilden, säger han.

Det kraftiga tappet på börsen beror till viss del på robothandel, enligt Djurberg. Vad han ser är endast tre eller fyra procent nedgång motiverad.

– Men det är sällan Ericssonaktien handlas lite vid rapporter. Det är ofta plus eller minus 10-15 procent, säger han.

TT: Så det vi ser är inte en ny normalnivå?

– Det beror det mycket på hur resten av börsen utvecklas. Ericsson har några våta filtar över sig – det är mutanklagelserna, det är Vonage-affären, och det är att marknaden inte vågar tro på långsiktiga tillväxtmöjligheter.

Fakta: Ericssons rapport

Telekomjätten redovisar ett rörelseresultat på 7,3 miljarder kronor för andra kvartalet 2022. Det kan jämföras med rörelsevinsten på 5,8 miljarder kronor motsvarande period 2021.

Omsättningen uppgick till 62,5 miljarder kronor, jämfört med 54,9 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 61,7 miljarder kronor.

Inom det största och viktigaste affärsområdet Networks ökade intäkterna med 15 procent till 46 miljarder kronor. Även för Digital Services ökade intäkterna men affärsområdet går fortsatt med förlust, minus 1,3 miljarder under andra kvartalet.

Inga nya besked ges om köpet av Vonage. Ett slutförande av transaktionen väntas i juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!