Ericsson har fortsatt exportera varor till Ryssland trots att det föreligger sanktioner, vilket Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera. Samtidigt har bolaget upprepade gånger meddelat att man avbrutit alla leveranser till Ryssland.
Efter att nyheten publicerades i flera medier under fredagsmorgonen föll Ericsson-aktien mellan 4–5 procent. På eftermiddagen hade kursen backat drygt 3,5 procent.
Maria Landeborn, chefsstrateg på Danske Bank, tror att aktiens negativa utveckling i stor grad påverkats av nyheten om Ericssons fortsatta handel med Ryssland.
– Att man säger en sak och sen gör en annan sak, det kommer inte tas emot väl.
Redan i slutet av mars sa Ericssons vd, Börje Ekholm, att bolaget beslutat att avbryta alla leveranser till Ryssland. I själva verket rör det sig om en successiv nedstängning av verksamheten, enligt Ericssons presstalesperson Kristoffer Edshage.
– Vi har sagt att vi ska avveckla verksamheten i Ryssland och det håller vi på och gör, på ett ordnat sätt.
Känslig fråga
Att aktien påverkats så negativt av nyheten om fortsatt export till Ryssland tror Maria Landeborn beror på att kriget i Ukraina ses som något allvarligt.
– Det här är en väldigt känslig fråga. Bland investerare kan det finnas en ovilja eller till och med ett regelverk som säger att man inte ska investera i bolag som investerar i Ryssland.
Dessutom kan det tolkas som att Ericsson stöttar den ryska regimen och kriget de bedriver i Ukraina, tillägger hon, vilket kan påverka bolaget än mer negativt på längre sikt.
– Om man fortsätter med det här och om det tolkas som att man gynnar den ryska regimen kan det leda till att investerare säljer av Ericsson-aktien.
När hela EU har gått samman och infört sanktioner mot Ryssland sticker Ericssons agerande ut, säger Maria Landeborn.
– Företag efter företag har helt lämnat den ryska marknaden samtidigt som Ericsson har sökt undantag från sanktionerna, det är klart att det sticker ut.
Kan utredas som ekobrott
Att exporten varit möjlig beror på att det går att få undantag från sanktionerna. Ericsson ska ha lämnat in 12 ansökningar om undantag och fått beviljat sju exporttillstånd från Inspektionen för strategiska produkter. Att undantagen beviljats beror på att produkterna inte är avsedda för militär användning, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Det kan oavsett finnas anledning att utreda om Ericsson gjort sig skyldiga till ekobrott, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Detta eftersom bolaget inte gått ut med korrekt information om deras handel med Ryssland. Något som krävs, enligt kammaråklagare Jan Leopoldsson.