Ericssonchef: Vissa frågor ska vi inte svara på

Telekomjätten Ericssons nye ordförande Jan Carlson tar över i en stormig tid. Förtroendet bland aktieägarna vacklar och frågetecken återstår kring korruptionshärvan i Irak. –Vissa frågor kan vi och ska vi inte svara på i dag när det gäller utredningar som pågår, säger Carlson till TT.

Jan Carlson valdes till ny styrelseordförande för Ericsson på årsstämman på Kistamässan.

Jan Carlson valdes till ny styrelseordförande för Ericsson på årsstämman på Kistamässan.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2023-03-30 05:00

Jan Carlson, som suttit i styrelsen sedan 2017, valdes som förväntat till ny styrelseordförande på årsstämman i Kista.

– Spännande, kul, intressant. Många superlativer. Det här är ju ett av Sveriges finaste bolag. Så det är ett stort förtroende, säger han om sitt nya uppdrag.

Samtidigt är det andra året på rad som Jan Carlson och resten av styrelsen får bakläxa. Drygt tio procent av aktieägarna markerade sitt missnöje med bolagets hantering av mutuppgifterna genom att neka styrelsen ansvarsfrihet.

– Just nu är det viktigt att titta igenom situationen och konstatera och ha respekt för den minoritet som har röstat emot. Och att vi fortsätter en dialog med våra aktieägare under året. Vi kommer att fortsätta vårt jobb med regelefterlevnad och se hur vi kan förbättra dialogen med aktieägarna, säger Carlson.

Obesvarade frågor

I början av mars meddelades att Ericsson till följd av en uppgörelse med USA:s justitiedepartement ska betala motsvarande 2,2 miljarder kronor i böter. Det gäller ett avtalsbrott kopplat till korruptionsärendet.

Bland annat intresseorganisationen Aktiespararna framförde på årsstämman att det fortfarande finns obesvarade frågor kring vad som egentligen hänt de senaste åren. Ericsson anses, trots löften, inte ha varit tillräckligt transparent.

TT: Hur ser du på den kritiken?

– Vi har gett så mycket information som vi kan. Vi hade ju en överenskommelse den 2 mars och vi har efter det gått ut och haft upprepade samtal med en mängd aktieägare. När det gäller Irakutredningen så är den pågående och där är vi begränsade i hur mycket vi kan prata, säger Jan Carlson.

Vi försöker

En intern rapport om misstänkta mutor till terrorgruppen IS i Irak författades 2019, men blev känd först i början av 2022 när SVT:s "Uppdrag granskning" ställde frågor.

TT: Varför berättade ni inte själva tidigare om rapporten?

– Det här är spekulationer som pågår. Vi försöker hålla oss till fakta. Vi har inte funnit att det har varit rätt att gå ut med en rapport som är i spekulation. Offentliggörandet är ju också under utredning från Nasdaq, så får vi se vad den ger vid handen, säger Jan Carlson.

TT: Om SVT inte ställt frågor, hade rapporten fortfarande varit hemlig då?

– Det är en spekulativ fråga. Det vet vi inte, det kan vi inte svara på.

TT: När kände du först till rapporten som styrelseledamot?

– Det var i en process och vi får återkomma när den här utredningen är färdig. När själva Irakutredningen är klar får vi återkomma.

TT: Ni i styrelsen kan inte säga om ni kände till den 2019?

– De som var i processen kände till rapporten, så var det. Vi har en process för hur sådana här utredningar går till.

Etiskt arbete

Som ny ordförande ser Jan Carlson det som en huvudprioritet att fortsätta bolagets interna etiska arbete.

– Jag har varit i revisionskommittén och vi har drivit väldigt mycket jobb i att förstärka organisationen i regelefterlevnad, riskhantering och resurser på olika områden. Det är en av prioriteterna i styrelsen going forward.

Fakta: Jan Carlson

Ny styrelseordförande i Ericsson. Sitter i styrelsen sedan 2017.

Född 1960.

Civilingenjörsutbildning i teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings universitet.

Har tidigare varit styrelseordförande i Autoliv och styrelseledamot i AB Volvo. På meritlistan finns även uppdrag som styrelseordförande och vd för bolag som Veoneer, Saab Combitech och Swedish Gate Array.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!