Sverre Linton menar att dagens beslut ska ses som en signal till Ericsson om att aktieägarna förväntar sig mer transparens, bättre information och inte minst:
– Att man fortsätter arbetet med att städa undan gamla synder, stärker arbetet för regelefterlevnad och skapar en bättre företagskultur.
I samma veva fick styrelsen trots allt förnyat förtroende. Enligt Linton ska man tolka det "så som man tolkade det i fjol": att nekandet av ansvarsfrihet är en tydlig missnöjesyttring som bygger på osäkerhet gällande vad som faktiskt har hänt.
– En följd av det blir att man inte vill riskera att stänga dörren för ett framtida ansvarsutkrävande.
Färre röstade mot ansvarsfrihet
Men utifrån hur det ser ut i dag bedömer Linton att chansen för att någon väcker talan är väldigt liten.
– Det beror helt på vad som kan tänkas komma fram. Är det så att styrelsen hörsammar det här, och att bolaget blir mer transparent gällande vad som hänt i Irak och hur den här rapporten har hanterats, och att det visar sig att det finns grund för att väcka talan – då finns det en möjlighet.
Linton säger att betydligt färre i år röstade mot att ge ansvarsfrihet. I fjol röstade nästan 30 procent för att neka styrelsen ansvarsfrihet jämfört med i år då motsvarande andel var 10–15 procent. Stöd från tio procent av aktieägarna krävs för nekad ansvarsfrihet.
– I fjol var tungan på vågen de stora svenska institutionella ägarna, medan tungan på vågen i år var många utländska ägare som röstar på basis av rådgivaren ISS.
"Aktieägarna kommer ihåg"
Nekandet av ansvarsfrihet tror Linton inte kommer att påverka aktiekursen på något sätt – om inget nytt framkommer.
Linton säger att även Aktiespararna röstade mot ansvarsfrihet, samtidigt som man senare röstade för den nya styrelsen.
– Våra förväntningar är väldigt höga på att bolaget ska ta till sig den här signalen i år och göra det man utlovade vid förra årets stämma, att det skulle komma mer information inom några månader om vad som hänt. Det har vi väntat på ett år nu. Aktieägarna kommer ihåg vad de blivit lovade, understryker Linton.